«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον», το νέο σεμινάριο του Διορθοδόξου Κέντρου

40 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και δάσκαλοι παρακολούθησαν το σεμινάριο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος  «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον».

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα, τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, τις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για το πως μπορεί κάποιος να διδάξει για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα. Τέλος πραγματοποιήθηκαν workshops με στόχο την εκπόνηση διδακτικών σεναρίων.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου εκφράστηκε εκ μέρους των διοργανωτών η αλληλεγγύη για τα θύματα της τρομοκρατικής και ρατσιστικής επιθέσεως στη συναγωγή  “Δέντρο της Ζωής” του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας. Το  Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος με επιστολή, απηύθυνε τα θερμά του συγχαρητήρια για τις δράσεις του Διορθοδόξου Κέντρου και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα απηύθυνε ο Δρ. κ. Γιώργος Μονογιούδης Σύμβουλος Διαχείρισης Έργων.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον» χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον».

Ημερίδα για την προστασία των Εκκλησιαστικών Μνημείων στο Διορθόδοξο Κέντρο

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ημερίδα με θέμα “Κίνδυνοι των Χριστιανικών μνημείων στη σημερινή εποχή”, που διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε ότι «τα χριστιανικά μνημεία έχουν δύο κινδύνους, ο ένας είναι η πολλή αγάπη και το ενδιαφέρον κι ο άλλος η αδιαφορία» και έκανε λόγο για τα ζητήματα και τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την άγνοια.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την αξία και την πολύτιμη προσφορά των ιστορικών μοναστηριών, την περίοδο που ήταν Μητροπολίτης Θηβών καθώς και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπιζε με το υπουργείο Πολιτισμού για την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων και στην συνέχεια η εκπρόσωπος του υπ. Πολιτισμού κ. Βελέκη.

«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς το οποίο θα υλοποιήσει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το σχολικό έτος 2018-2019 με τίτλο:
«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον»
Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι να αξιοποιήσουν οι συμμετέχοντες την ιστορική γνώση για να βοηθήσουν τους μαθητές τους να διαμορφώσουν στάσεις ζωής και αξίες που θα απορρίπτουν τις ιδεολογίες μίσους και της βία και θα ενδυναμώσουν τη θέλησή τους να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μίας κοινωνίας που θα βασίζεται στο δίκαιο, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και στην αποδοχή της ετερότητας.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σάββατο 3/11/18: Σεμινάριο στο Διορθόδοξο Κέντρο.
Κεντρικές θεματικές ενότητες: 1. Γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου και Ολοκαύτωμα, 2. Η διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, 3. Χριστιανοί και Εβραίοι στον Ελλαδικό χώρο, 4. Διδάσκοντας για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα 5. Workshop: Εκπόνηση διδακτικών σεναρίων

Σάββατο 10/11/18: Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Συναγωγή Αθηνών. Ειδική ξενάγηση και συζήτηση με τον σοφολ. ραββίνο κ. Γκάμπριελ Νεγρίν επικεντρωμένη στη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και του τραύματος από τη νέα γενιά των Ελλήνων Εβραίων.
Τρίτη 13/11/18: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Ειδική ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείου, ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου.
Σάββατο 17/11/18: Εκπαιδευτικές επισκέψεις: Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου – Ορχομενός
• Μουσείο Διστόμου: παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Να θυμάσαι τα παιδιά» – η διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης των μαρτυρικών κοινοτήτων.
• Ορχομενός: επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπού, η θρησκευτική πίστη ως παράγοντας αποτροπής μίας σφαγής
Αρχές Φεβρουαρίου 2019: ενδιάμεση συνάντηση εργασίας στο Διορθόδοξο Κέντρο
Μάιος 2019: Τελική Ημερίδα δημόσιας παρουσίασης και προβολής των εκπαιδευτικών δράσεων τις οποίες υλοποίησαν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους στο πλαίσιο του προγράμματος.
(Η επίσκεψη σε Δίστομο και Ορχομενό, όπως και τα γεύματα εργασίας καλύπτονται από το πρόγραμμα)
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να υλοποιηθούν και επιπλέον δράσεις με προαιρετική συμμετοχή, όπως συνάντηση με επιζώντες της σφαγής του Διστόμου, συναντήσεις διαθρησκειακού διαλόγου κ.α.
Για αιτήσεις συμπληρώστε την on line φόρμα εγγραφής :

Διαβάζουμε για τον Προφήτη Ηλία

Στις 20 Ιουλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την πυρφόρο ανάβαση στον Ουρανό του αγίου ενδόξου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη, μιας από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της Παλαιάς Διαθήκης, “του δευτέρου προδρόμου της παρουσίας Χριστού” σύμφωνα με το απολυτίκιό του.  Στο video που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα βιβλία με θέμα τον Προφήτη Ηλία, που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας.

Η ανάπτυξη της βιβλιοθήκης του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος & η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Βικιπαίδειας

Στις 19 Ιουνίου 2018 το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ) συμμετείχε στο
“2ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων & Ορθόδοξης Ποιμαντικής”

Δείτε:

http://wikipedia-school-diorthodoxo-kentro.blogspot.com/

Ξεφυλλίζοντας για τον Απόστολο Παύλο

Στις 29 Ιουνίου, η Εκκλησία μας τιμά τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, 
ιδιαίτερα δε τον Απόστολο Παύλο που είναι ο ιδρυτής της.  Με αφορμή τη θρονική εορτή, 
σας παρουσιάζουμε μερικά από τα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας σχετικά με τον 
Απόστολο των εθνών Παύλο.

Το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ στο Διορθόδοξο Κέντρο

Το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης Ηγούμενος της Ιεράς Μονής και Διευθυντής του Κέντρου, ενώ για τη δράση του Κέντρου μίλησε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Κέντρου κ. Σέργιος Βοΐλας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Σώματος Ομότιμος Καθηγητής κ. Κόκκινος και ο Αντιπρόεδρος Ομότιμος Καθηγητής κ. Οικονόμου. Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ειδική αναφορά στη δουλειά που γίνεται στο Διορθόδοξο Κέντρο από την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά στη δουλειά που γίνεται στο Διορθόδοξο Κέντρο από την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας Ιεράς Θεολογικής Σχολής και του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησία της Ελλάδος

Σήμερα, 22 Μαΐου, υπεγράφη σε αίθουσα του Οικουμενικού Πατριαρχείου  μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (στο εξής Ι.Θ.Σ.) και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος (στο εξής Δ.Κ.). Την Ι.Θ.Σ. εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής, Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος Δανιηλίδης, ο Σεβ. Μητρ. Τρανουπόλεως, κ. Γερμανός Χαβιαρόπουλος, ο Σεβ. Μητρ. Μύρων κ. Χρυσόστομος Καλαϊτζής και ο γραμματέας αυτής, Πανοσολ. Διακ. κ. Παΐσιος Κοκκινάκης. Το Δ.Κ. εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή αυτού, Σεβ. Μητρ. Θερμοπυλών κ. Ιωάννη Σακελλαρίου, τον επιστημονικό συνεργάτη του Δ.Κ., κ. Σέργιο Βοΐλα, και την γραμματέα του Δ.Κ., κα. Καλλιόπη Μαυραγκά.

Αντικείμενο της συμφωνίας αυτής αποτελεί η προαγωγή μιας πενταετούς συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε θέματα που αφορούν στη δημιουργική συνεργασία των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που ανακύπτουν σε όλα τα επίπεδα. Σκοπός της συνεργασίας αυτής ορίζεται εκ του μνημονίου «η διοργάνωση και η φιλοξενία διαλογικών συναντήσεων (συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διημερίδων), η επιμόρφωση ενηλίκων, η φιλοξενία παρεπιδημούντων αλλοδαπών διορθοδόξου ιδιότητος (φοιτητών, ερευνητών, κληρικών, πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών), η έντυπη και ηλεκτρονική τεκμηρίωση (Βιβλιοθήκη και Διαδίκτυο)».

Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Πρόεδρος της Εφορείας της Ι.Θ.Σ. τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασία αυτής για την πρόοδο των διορθοδόξων σχέσεων σε αυτήν την περίοδο δοκιμασιών. Στην αντιφώνηση του ο Διευθυντής του Δ.Κ. σημείωσε και ο ίδιος τη σημασία αυτής της συνεργασίας και τόνισε τη σχέση της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Μητέρα Αυτής Εκκλησία.

Ημερίδα: Γνωρίζοντας και διδάσκοντας για τον Ιουδαϊσμό

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτική ημερίδα στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς με θέμα «Γνωρίζοντας και διδάσκοντας για τον Ιουδαϊσμό μέσα από τη συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα», το οποίο υλοποίησε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας τις εκπαιδευτικές δράσεις και εργασίες που υλοποίησαν στα σχολεία τους και οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν, ομαδικές εργασίες, κείμενα, βίντεο, ζωγραφιές, δημιουργική γραφή, εκπαιδευτικές επισκέψεις, θεατρικά δρώμενα και βιωματικές δράσεις.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ο π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μ. Ιλίου, ο σοφολογιώτατος ραββίνος Αθηνών κ. Γκάμπριελ Νεγρίν και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.