Η Βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1971 και βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης στην Παλαιά Πεντέλη. Η βιβλιοθήκη περιέχει περίπου δεκαπέντε χιλιάδες τόμους βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, που καλύπτουν θεματικά όλους τους τομείς, κυρίως θρησκεία, φιλοσοφία, ψυχολογία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα, τέχνη, λογοτεχνία και ιστορία. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής περιλαμβάνει βιβλία θεολογικού περιεχομένου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κάλυψη της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας των διορθόδοξων και διαχριστιανικών σχέσεων, καθώς και της οικουμενικής κίνησης, καθ’ όλη την πορεία της Εκκλησίας. Τη συλλογή συμπληρώνουν εκατόν τριάντα τίτλοι περιοδικών εκδόσεων, ελληνικών και ξενόγλωσσων. Σκοπός της βιβλιοθήκης είναι:
- Η συγκρότηση της σύγχρονης διορθόδοξης και διαχριστιανικής βιβλιογραφίας, που αναφέρεται σε όλους τους τομείς της θεολογικής κίνησης κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της πορείας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πληρέστερη θεολογική πληροφόρηση των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των θεολόγων της ή άλλης Εκκλησίας καθώς και αυτών που δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις ομάδες, αλλά ενδιαφέρονται να εργαστούν επιστημονικά στην Ελλάδα
- Η εξυπηρέτηση και η προώθηση της διορθόδοξης και διαχριστιανικής κίνησης
- Η ενίσχυση των νέων θεολόγων της Εκκλησίας της Ελλάδος και στελεχών των διορθοδόξων σχέσεων στις σπουδές τους.
Η βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί το ΑΒΕΚΤ για την αυτοματοποίηση του καταλόγου της, τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2) για την καταλογογράφηση και το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC 22nd ed.) για την ταξινόμηση του υλικού. Για τη θεματική ευρετηρίαση, χρησιμοποιούνται οι Θεματικές Επικεφαλίδες της ΕΒΕ και της LC και οι Θεματικοί Όροι του Θησαυρού του ΕΚΤ. Η ενημέρωση του καταλόγου είναι συνεχής και ο κατάλογος αριθμεί πάνω από 8000 εγγραφές βιβλίων και περιοδικών.
Η βιβλιοθήκη συμμετέχει στον Εθνικό Συλλογικό Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών εξυπηρετώντας τις ανάγκες απομακρυσμένων χρηστών μέσω των κοντινότερων σε αυτούς βιβλιοθηκών, που εντοπίζουν το υλικό που τους ενδιαφέρει. Επιπλέον, αξιοποιώντας την ειδική εφαρμογή του ΑΒΕΚΤ, ΑΒΕΚΤ Ζ39.50 Server & Web Gate, η βιβλιοθήκη διαθέτει τον κατάλογό της μέσω διαδικτύου για αναζήτηση από απομακρυσμένους χρήστες στο περιβάλλον πρόσβασης πηγών πληροφόρησης «Αργώ».