Η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Διορθόδοξο Κέντρο

Επίσκεψη στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησαν η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, κα Shanna Surendra συνοδευόμενη από την κα Ελένη Αλεξάκη, υπεύθυνη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Πρεσβείας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου μαζί με τους επιστημονικούς υπευθύνους κα Καλλιόπη Μαυραγκά, κ. Χρήστο Νάσιο και κ. Σέργιο Βοΐλα υποδέχθηκαν τα μέλη της Πρεσβείας. Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του Διορθοδόξου Κέντρου στους διάφορους τομείς δράσης και εν συνεχεία τα στελέχη της Πρεσβείας ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής Πεντέλης και του Διορθοδόξου Κέντρου. Για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη κα Ειρήνη Γρυπαίου.
Επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, δημοκρατίας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Global Exchange on Religion in Society (GERIS)

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Σέργιος Βοΐλας συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας της δράσης Global Exchange on Religion in Society (GERIS), που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο, 29/05 – 05/06. Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν επαφές με αξιωματούχους της Ε.Ε., με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους της μαροκινής διανόησης. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή με τη δημιουργία πρωτοβουλίας με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω αυτού του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα δίκτυο παραγόντων για να συνδέσουν τις εμπειρίες τους μέσα από τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και παραδόσεων.

Erasmus+ “DD@S: Δημοκρατικός διάλογος στο σχολείο

Tο Διορθόδοξο Κέντρο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “DD@S: Δημοκρατικός διάλογος στο σχολείο”, στο οποίο συνεργάζονται ευρωπαίοι εταίροι από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ των οποίων και τα Πανεπιστήμια Erasmushogeschool (Βέλγιο) και University of Nicosia (Κύπρος).
Στόχοι του προγράμματος είναι η υλοποίηση ενός διαδικτυακού προγράμματος κατάρτισης για Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς ώστε να ενισχύσει τις δεξιότητες διαλόγου για να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις στο σχολείο.
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα ΕΔΩ

Η Θεολογία στη Βικιπαίδεια

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ο συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος του Συλλόγου Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας Δρ Χρήστος Νάσιος παρουσίασε διαδικτυακά το θέμα «Η Θεολογία στη Βικιπαίδεια». Ταυτόχρονα αναγγέλθηκε η λειτουργία του Wiki Club εντός του Εργαστηρίου με σκοπό την ενίσχυση και καθοδήγηση όσων ενδιαφέρονται να συγγράψουν ή να εμπλουτίσουν λήμματα θεολογικού περιεχομένου στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.
Δείτε την εκδήλωση:

The Theology of Returning: An Interfaith Discussion on the Holidays of Easter and Passover

Με μεγάλη επιτυχία το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Combat Antisemitism Movement, το παγκόσμιο δίκτυο για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 στο πλαίσιο της συνεργασίας τους συνδιοργάνωσαν διαδικτυακό διάλογο στην αγγλική με θέμα «The theology of returning – Η Θεολογία της επιστροφής», όπως αυτή σχετίζεται με το νόημα και τη σημασία του εορτασμού του ορθόδοξου χριστιανικού Πάσχα και του ιουδαϊκού Πέσαχ.
Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις απόψεις τους και συζήτησαν για τις κοινές αναφορές του Πάσχα και του Πέσαχ καθώς επίσης και για την εορτή της Πεντηκοστής και του Σαβουόθ.
Ομιλητές ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, ο Ραββίνος Αθηνών Gabriel Negrin, ο Ραββίνος Jeffrey Salkin του Temple Israel στη Φλόριντα, ο Ραββίνος Daniel Polish του Congregation Shir Chadash στη Νέα Υόρκη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί στην εκδήλωση και απέστειλε την ομιλία του με τίτλο: «The Christian Easter- The meaning of the feast. Το Χριστιανικό Πάσχα η σημασία της εορτής», την οποία ανέγνωσε ο κ. Σέργιος Βοΐλας, επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο κ. Χρήστος Νάσιος επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου και η κα Catherine Szkop, CAM Partnerships and Diplomatic Outreach Coordinator.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Faith-Based Leadership in a Turbulent World

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Faith-Based Leadership in a Turbulent World” (2-6 Μαΐου 2022) που οργάνωσε το Fletcher School – Tufts University με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Foreign Affairs Institute. Πέντε ημέρες δημιουργικής επιμόρφωσης παρήγαγαν ως αποτέλεσμα νέες συνεργασίες, νέους σχεδιασμούς αλλά και την ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας. Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Διορθοδόξου Κέντρου κα Καλλιόπη Μαυραγκά και κ. Σέργιος Βοΐλας έλαβαν μέρος ως επιστημονική ομάδα για τον οργανισμό.
Επίσης οι εκπρόσωποι του Διορθοδόξου Κέντρου παραβρέθηκαν στην υποδοχή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα “Faith-based Leadership in a Turbulent World”, από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα στο Archaeological Institute of America στην Αθήνα.

Το Combat Antisemitism Movement στο Διορθόδοξο Κέντρο

Το Διορθόδοξο Κέντρο, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, επισκέφτηκε επίσημη
αποστολή από το Combat Antisemitism Movement αποτελούμενη από τον CAM
Senior Advisor and Center for Jewish Impact Chairman Robert Singer και
την CAM Partnerships and Diplomatic Outreach Coordinator Catherine
Szkop. Τα μέλη της αποστολής υπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου και η
επιστημονική ομάδα Δρ Χρήστος Νάσιος και Καλλιόπη Μαυραγκά.

Εορτασμός μνήμης Αγίου Φωτίου

Ο φετινός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ιδρυτού της Μυριοβίβλου Βιβλιοθήκης και προστάτου των βιβλιοθηκονόμων, συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δημιουργία του Δικτύου Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στις 6 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι βιβλιοθηκών συναντήθηκαν για πρώτη φορά με σκοπό τη δημιουργία δικτύου.

Η εκδήλωση κατά το τρέχον έτος που διοργανώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2022 από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών είχε ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, με θέμα «Εκκλησία και Βιβλιοθήκες».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών και Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου κ. Ιωάννης. Εκ του Φαναρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Μ.τ.Χ.Ε. και Διευθυντής του Α ΄ Πατριαρχικού Γραφείου.

Την εκδήλωση συντόνισε κ. Σέργιος Βοΐλας, επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου.

Ομολογουμένως, κατά το 2021, λαμβανομένων υπόψη και των δεδομένων συνθηκών της πανδημίας, το Δίκτυο Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στους σκοπούς του. Με σύμμαχο την τεχνολογία και με διάθεση προσφοράς και ενίσχυσης του κοινωνικού συνόλου, έκανε τα πρώτα του βήματα φέρνοντας αρχικά σε επαφή συναφείς φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε διοργανώσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος και επιμορφώνοντας σε θέματα ζωτικής σημασίας για τις μονάδες πολιτισμού και διαφύλαξης της πνευματικής κληρονομιάς, όπως οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία κ.ά.π. Μέλημα του Δικτύου για το άμεσο μέλλον είναι η συνέχιση των δράσεων τόσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ειδική κατηγορία των εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών όσο και η πολύμορφη συμβολή του στην κοινωνία. Με δημιουργικότητα και συνεργασία, είναι βέβαιο ότι νέες προοπτικές διαγράφονται.

Αντιμέτωποι με τη ρητορική του μίσους.

“Αντισημιτισμός, Ισλαμοφοβία, Θρησκειοφοβία και η διάχυση της ρητορικής του μίσους”. Ο κ. Σέργιος Βοΐλας, μόνιμος Eπιστημονικός Yπεύθυνος του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ΚAICIID Fellow Alumni με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime) 9 Δεκεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 10 Δεκεμβρίου, συνομιλεί με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ινστιτούτων, εκπαιδευτικών κοινοτήτων, με θεολόγους και με ειδικούς. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η κ. Γαρυφαλλιά Μίχα και ο Yoni Berrous, συνεργάτες του Yad Vashem, o Ραχμή Μπασιά, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης, ο κ. Μάνος Κεφαλάς, πρόεδρος του Συλλόγου Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας και ο Δρ. Χρήστος Νάσιος, εκπαιδευτικός και συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου. Eπίσης στη διαδικτυακή συζήτηση παρεμβαίνουν μεταξύ άλλων ο καθηγητής π. Αρίσταρχος Γκρέκας, ο οποίος διευθύνει το εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και ο θεολόγος εκπαιδευτικός κ. Αλέξανδρος Γαλανόπουλος .

Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος: Ένας σύνδεσμος κοινωνίας και επικοινωνίας

Ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης και Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μιλάει για το Διορθόδοξο Κέντρο, την ίδρυση του, τον σκοπό του και το έργο του, τονίζοντας την συμβολή του Κέντρου στις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις και στην συνεργασία μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών ανά τον κόσμο.
Δείτε το βίντεο