Citizen Lab 2025 για τη ρητορική του μίσους στη ψηφιακή εποχή

Από τις 11 έως τις 14 Μαΐου 2025, το Vienna Citizen Lab 2025, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό DialoguePerspectives, συγκέντρωσε στη Βιέννη 30 νέους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και του διχασμού στην ψηφιακή εποχή. Με θέμα «Ελευθερία του Λόγου ή Ελευθερία για Όλους; Αντιμετωπίζοντας το Μίσος, την Παραπληροφόρηση και την Πόλωση στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Τεχνολογικών Κολοσσών», το πρόγραμμα περιλάμβανε διαδραστικά εργαστήρια, συζητήσεις και πρακτική εκπαίδευση για τον ρόλο των αλγορίθμων, του AI και της ευθύνης των πλατφορμών στα δημοκρατικά ιδεώδη.
Ο κ. Σέργιος Βοΐλας ως εκπρόσωπος του Διαρθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε την τιμή να συμμετάσχει στις εργασίες, να μεταφέρει τις απόψεις του Κέντρου και να συνεργαστεί με ευρωπαϊκούς εταίρους για την προστασία της δημοκρατίας και του πλουραλισμού στην ψηφιακή εποχή. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν θα ενισχύσουν το έργο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα διευρύνουν τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς.

2ο Civil Society Forum, “Combating Antisemitism and Fostering Jewish Life”

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε στο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 1 – 2 Απριλίου 2025 στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Φόρουμ είχε ως στόχο την ενίσχυση της ενεργούς συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να δημιουργηθούν δίκτυα, να ανταλλαχθούν ιδέες και να αναπτυχθούν πιο ειδικά κοινές δράσεις για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την ενεργό συμμετοχή στην εκπαίδευση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων, Εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ειδικοί και ακαδημαϊκοί, με στόχο τη γεφύρωση διαφορών, την προώθηση του διαλόγου, τη δημιουργία συνεργειών και την έμπνευση νέων κοινών πρωτοβουλιών για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον αντισημιτισμό και τη ρητορική του μίσους.
Εκ μέρους του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Φόρουμ συμμετείχε ο κ. Σέργιος Βοΐλας, ο οποίος εκπροσώπησε το Διορθόδοξο Κέντρο στις εργασίες του συνεδρίου, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την κα Katharina von Schnurbein, Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης η πορεία του προγράμματος Inter Mu-Se καθώς και η υλοποίηση της εθνικής έκθεσης (national report) για την περίπτωση της Ελλάδας.
Το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών αποτελεί μέρος της εφαρμογής της Στρατηγικής της ΕΕ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Ενίσχυση της Εβραϊκής Ζωής (2021-2030) σε μακροχρόνιο πλαίσιο δράσεων των αρμόδιων θεσμικών φορέων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο του EPNA 2025

Η τριήμερη εκδήλωση από 12 έως 13 Φεβρουαρίου 2025 συγκέντρωσε με επιτυχία Ευρωπαίους επαγγελματίες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες για να προβληματιστούν για το μέλλον, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αναπτύξουν κοινές στρατηγικές. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις, συμμετείχαν σε εκπαίδευση δεξιοτήτων και παρακολούθησαν το συνέδριο στα κεντρικά Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, το οποίο περιελάμβανε συζήτηση και παρουσίαση του έργου των μελών του EPNA. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Το συνέδριο του EPNA παρείχε μια πλατφόρμα για συζητήσεις, εργαστήρια και δικτύωση, επιτρέποντας στα μέλη να προβληματιστούν σχετικά με το έργο τους και να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες που εξέτασαν βασικές προκλήσεις και απαντήσεις για τον Αντισημιτισμό στην Ευρώπη σήμερα. Εκτός από τις συζητήσεις και τη δικτύωση, το συνέδριο περιελάμβανε τρία εξειδικευμένα εργαστήρια με στόχο την ενίσχυση των συμμετεχόντων με πρακτικές δεξιότητες. Καθώς επίσης μια συζήτηση σε πάνελ σχετικά με τις προκλήσεις και τις πολιτικές απαντήσεις για την αύξηση του Αντισημιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το διεθνές συνέδριο του EPNA για το 2025 σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα του δικτύου και τον ισχυρό δεσμό αλληλεγγύης και δείχνοντας έτσι τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το δίκτυο στην καταπολέμηση του Αντισημιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εκδήλωση έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία, καινοτομία και πρωτοβουλίες στα επόμενα χρόνια, ενώ παρουσιάστηκε και η υλοποίηση του προγράμματος Inter Mu-Se, στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο συμμετέχει ως εταίρος. Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο κ. Σέργιος Βοΐλας.
photo credit to Natalia Reich

Καινοτόμος έρευνα και ηθική, διεθνής συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος CIVIS.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, 10:00 έως 17:00, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος η συνεδρία του προγράμματος με τίτλο “Novel Research and Ethics: from Neuroscience to AI”, το οποίο διοργανώνει η Νομική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο δράσεων του Ευρωπαϊκού Ακαδημαϊκού προγράμματος CIVIS. Προηγήθηκε η διοργάνωση με ευθύνη του Διορθοδόξου Κέντρου και κατόπιν αιτήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενός webinar στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο: “Θεολογία, Νευροεπιστήμη και Τεχνητή Νοημοσύνη A.I.”, όπου Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διδάκτορες και Ερευνητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη σχέση της Θεολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Πρόκειται για μια κοινή διοργάνωση με άλλα έξι πανεπιστήμια της συμμαχίας CIVIS και πέντε τμήματα του ΕΚΠΑ, η οποία φέρνει κοντά φοιτητές όλων των βαθμίδων (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, Διδάκτορες), αλλά και διδάσκοντες σε μια προσπάθεια διάχυσης γνώσης σε θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας. Εν προκειμένω στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε καίρια ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των νευροεπιστημών και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με εστίαση την υγεία, την ηθική, την επιστήμη καθώς και τη θρησκεία.
Τη συνεδρία χαιρέτισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιερά Μονή Πεντέλης και τους χώρους του Διορθοδόξου Κέντρου.
Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως επιμορφωτικός οργανισμός, με πλούσια επιστημονική και πολυδιάστατη επιμορφωτική δράση, αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον φιλόξενους χώρους επιστημονικών συνεδρίων και εργαστηρίων, ελληνικών και διεθνών φορέων με δραστηριότητα που συνεχώς διευρύνεται.

«Ενδυνάμωση Νέων και Διαπολιτισμική Συνύπαρξη στην Ξάνθη»

Πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2024 στην Ξάνθη, στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», Εργαστήριο με θέμα τη διαπολιτισμική συνύπαρξη και τη συνεργασία των νέων ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής.
Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με τη Μουφτεία Ξάνθης, υπό την αιγίδα του KAICIID. Τον συντονισμό του εργαστηρίου ανέλαβε ο οργανισμός συμβούλων επιχειρήσεων ΦΜ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Στο εν λόγω workshop ο συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και KAICIID Alumni Fellow κ. Σέργιος Βοΐλας παρουσίασε την πορεία του διαθρησκειακού διαλόγου μέσα από τις δράσεις και τα ποικίλα προγράμματα που υλοποιεί το Διορθόδοξο Κέντρο.
Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένας τέτοιος διάλογος στην Ξάνθη με την ιδιαίτερα πολυπολιτισμική ταυτότητα και με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων και πολιτών από διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, ο οποίος και πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία. Παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσεως ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πολυστύλου κ. Σωφρόνιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως. Ιδιαίτερη παρουσία και συμμετοχή είχαν ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης κ. Νεζντέν Χεμσερή και ο εφημέριος των Ορθοδόξων Αρμενικών Εκκλησιών Θράκης π. Τανιέλ Καλογλιάν. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκοί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εκπαιδευτικοί, νέοι, Φορείς πολιτισμού, επιχειρηματικότητας και Τοπικών Κοινοτήτων.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας, Συντονιστής του προγράμματος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης και η Καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Αναστασία Ασλανίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων ΦΜ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Η φιλοξενία διαλόγων, εργαστηρίων και συνεργασιών είναι στοιχείο ιδιαίτατα σημαντικό για την ειρηνική συνύπαρξη των τοπικών κοινωνιών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Σε αυτήν την προσπάθεια συνέβαλε και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στηρίζοντας το αξιέπαινο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, σε μια περιοχή με ειδική σημασία και αξία για τη χώρα μας.

“Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί” στο συνέδριο της Θεολογικής Σχολής

Εργαστήριο με τίτλο “Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί” από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συντονιστές την Καλλιόπη Μαυραγκά, τον Δρ. Χρήστο Νάσιο και τον Σέργιο Βοΐλα πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024 στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τίτλο “Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα, προκλήσεις & προοπτικές”. Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο συνέδριο της Θεολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1976 και μπορείτε να δείτε υλικό από ΕΔΩ
Το εργαστήριο εστίασε στη συνεννόηση και στη συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, στην οικοδόμηση γεφυρών επικοινωνίας και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, του διαλόγου και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν να ενδυναμώσει τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των κοινοτήτων με τις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και την προώθηση της ανεκτικότητας στις αντίστοιχες κοινότητές τους. Με την υιοθέτηση μιας προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη την θρησκευτική πίστη και την ευαισθητοποίηση σε θέματα θρησκείας των μελών των κοινοτήτων, το εργαστήριο επιδίωξε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τον διαθρησκευτικό διάλογο, την κατανόηση και τη συνεργασία.

Παρουσίαση του project Inter Mu-Se

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο, « Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί ». Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, του διαλόγου και της τοπικής κοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τίτλο “Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα, προκλήσεις & προοπτικές” η Δρ. Μαρία Μενεγάκη εκ μέρους της Symplexis παρουσίασε το project Inter Mu-Se στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο συμμετέχει ως εταίρος. Δείτε το έργο ΕΔΩ

“Why word matter: an interreligious perspective to combating hate speech”

Εκδήλωση με θέμα: “Why word matter: an interreligious perspective to combating hate speech” Πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 19 Νοεμβρίου 2024. Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής κ. Lukas Mandl με την υποστήριξη του KAICIID και του European Council of Religious Leaders-ECRL. Ομιλητές ήταν οι: Πρέσβης Antonio de Almeida-Ribeiro, Deputy Secretary General of KAICIID, Ms. Antonella Sberna, Vice President of the European Parliament responsible for the implementation of Article 17 TFEU, Ms. Katharina von Schnurbein, Coordinator on combating Antisemitism and fostering Jewish life, European Commission. Επίσης παρουσιάσεις πραγματοποίησαν οι: Mr. Vincent Depaigne, Coordinator for the dialogue between the European Commission and churches, religious associations or communities as well as philosophical and non confessional organisations, Rabbi Schlomo Hofmeister, Board member of the European Muslim-Jewish Leadership Council-MJCL, Ms. Amina Baghajati, Board Member of the Muslim-Jewish Leaders Majlis (EuLeMa) and member of the MJLC and Mr. Alexandre Guessel, Special Representative of the Secretary General on Antisemitic, Anti-Muslim and other forms of religious intolerance and hate crimes, Council of Europe. Τον συντονισμό είχε η Ms. Teresa Albano, senior Programme Manager, Europe Region Programme, KAICIID. Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο κ. Σέργιος Βοΐλας.

Παραπληροφόρηση και Αντισημιτισμός στον ψηφιακό κόσμο

Στο Βελιγράδι 13 έως 15 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο του European Practitioners Network Against Antisemitism – EPNA με θέμα: Exploring Antisemitism and Disiformation in the Digital Space. Στις 14 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι και στο πλαίσιο του εργαστηρίου, έλαβε χώρα εκδήλωση με επίσημη προσκεκλημένη την Katharina von Schnurbein, Συντονιστή Επίτροπο της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του Aντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής και συνομιλητές τους: Brankica Janković Επίτροπο Ισότητας, Σερβία, Miško Stanišić, Terraforming, Serbia, Jonas Fegert, House of Participation, Research Center on Information Technology, Germany, Friedrich Enders, Tik Tok, Germany. Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο μοναδικός οργανισμός που συμμετέχει από τη χώρα μας. Ο κ. Σέργιος Βοΐλας εκπροσώπησε το Διορθόδοξο Κέντρου στο εργαστήριο και στην εκδήλωση.

Ειδικό Εργαστήριο στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PARTES.

Πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 3 και 4 Ιουλίου 2024 το ειδικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES. Το πρόγραμμα PARTES προτείνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πρόληψης σχετικά με την προστασία των χώρων λατρείας, το οποίο βασίζεται στην καταγραφή περιστατικών και σε αντίστοιχα στοιχεία, είναι συμπεριληπτικό και έχει ευρεία συμμετοχή.
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής ειδικών, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Σέργιος Βοΐλας.
Η συμμετοχή του επικεντρώθηκε στην προστασία των ευαίσθητων θρησκευτικών δεδομένων, τονίζοντας την τρωτότητα των προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις νομικές απαιτήσεις βάσει του GDPR της Ε.Ε.
Μία από τις σημαντικότερες συνεδρίες του εργαστηρίου αφορούσε στις προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις επιπτώσεις για τους χώρους λατρείας. Στη συνεδρία αυτή, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τον μετριασμό τέτοιου είδους απειλών για τους χώρους λατρείας. Επίσης, καλύφθηκαν θέματα όπως: οι συνεργασίες με επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας, η διασφάλιση των διαδικτυακών επικοινωνιών και των ασφαλών οικονομικών συναλλαγών. Μέσω της από κοινού συζήτησης βέλτιστων πρακτικών και πρωτοκόλλων, στόχος ήταν να καταδειχθεί πώς μπορούν να μειωθούν οι εν λόγω κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας.
Επιπλέον, αυτό το διαδραστικό εργαστήριο έδωσε έμφαση στην καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους χώρους λατρείας, με έμφαση στον μετριασμό των διαδικτυακών απειλών. Η συνεδρία αυτή στόχευσε στο να εξοπλιστούν οι συμμετέχοντες με στρατηγικές για την προστασία της διαδικτυακής τους παρουσίας και την αποτελεσματική διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των κοινοτήτων τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η τελευταία συνεδρία του εργαστηρίου περιλάμβανε ασκήσεις με βάση ποικίλα σενάρια. Σε αυτή τη συνεδρία, τέθηκε σε εφαρμογή η αποκτηθείσα γνώση από την πρώτη ημέρα, με την επεξεργασία διαφόρων σεναρίων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και τη συζήτηση πρακτικών λύσεων.
Το εργαστήριο του προγράμματος PARTES αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της προστασίας των χώρων λατρείας και την ευαισθητοποίηση των θρησκευτικών κοινοτήτων και των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών οργανισμών ως προς την ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών και προσωπικών τους δεδομένων, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεργασίας για την καλύτερη κατά το δυνατό εξεύρεση λύσεων στα ολοένα ανακύπτοντα ζητήματα ασφαλείας.