Το Διορθόδοξο Κέντρο με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Yahad-In Unum, στο σεμινάριο “Local Aspects of the Holocaust in East and Southeast Europe”

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και τον οργανισμό Yahad-In Unum, συμμετείχε στο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα “Local Aspects of the Holocaust in East and Southeast Europe”, που διοργανώθηκε στις 23-24 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα, εκπροσωπούμενο από τον επιστημονικό συνεργάτη του Δρ. Χρήστο Νάσιο, ο οποίος απηύθυνε μία σύντομη ομιλία-χαιρετισμό κατά την έναρξη του προγράμματος.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο 5ο European Policy Dialogue Forum

Στο 5ο European Policy Dialogue Forum που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ 13 -15 Νοεμβρίου 2023 συμμετείχε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο συγκεκριμένο Forum κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος στον λόγο του τόνισε την ανάγκη της αλληλεγγύης και όχι της παθητικής ανοχής στο πρόβλημα των μεταναστών, ενώ επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των νέων εντός των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο κ. Σέργιος Βοΐλας, KAICIID Fellow Alumni εκπροσωπώντας το Διορθόδοξο Κέντρο παρουσίασε τη συμμετοχή του Κέντρου στο πρόγραμμα Erasmus + KA2 και συγκεκριμένα του προγράμματος DD@S – Democratic Dialogue at school στην παράλληλη εκδήλωση Market Space of Ideas του Forum. Επίσης στο χώρο του συνεδρίου υπήρξε παρουσίαση του νέου προγράμματος που υλοποιεί το Διορθόδοξο Κέντρο σε συνεργασία με το KAICIID με υπεύθυνη την Επιστημονική Συνεργάτη του Κέντρου κα Καλλιόπη Μαυραγκά, KAICIID Fellow Alumni.

Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θρησκειών & Δογμάτων του Ιράν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σε συνέχεια της συνάντησης με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θρησκειών & Δογμάτων του Ιράν, που εδρεύει στην πόλη Qom, επισκέφθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εκπρόσωποι του Ιρανικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος εξέφρασαν το ενδιαφέρον για τις δράσεις του Κέντρου, τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και τις προοπτικές επιστημονικής συνεργασίας. Ο Πρύτανης του Ιδρύματος Dr. Seyed Abdolhassan Navab αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τόνισε την αγωνία του για τη συνεχιζόμενη έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Γάζας. Οι Επιστημονικοί Συνεργάτες του Κέντρου κ. Χρήστος Νάσιος, Σέργιος Βοΐλας και Καλλιόπη Μαυραγκά τόνισαν τις ακαδημαϊκές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο παραδόσεων, εξέφρασαν την ελπίδα τους για την κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη περιοχή και την άμεση επιστροφή των αιχμαλώτων στις οικογένειές τους, ενώ σημείωσαν ότι η προσευχή περί ειρήνης του σύμπαντος κόσμου είναι η μόνη ασφαλής οδός διαλόγου.
Ακολούθως, η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε και στη βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου από την υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο κα Ειρήνη Γρυπαίου.
Τον Πρύτανη του Ιδρύματος συνόδευαν οι: Dr. Rahman Bolhassani, Αντιπρύτανης, Dr. Hamed Shah Rafati, Γενικός Διευθυντής των Διεθνών Σχέσεων, Dr. Gholi Tabar, Διευθυντής τμήματος Αμερικής και Ευρώπης, Dr. Mohammad Hossein Navab, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Dr. Mohammad Hossein Taskhiri Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Μαχντί Κομί, Μορφωτικός Σύμβουλος της Ιρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και ο διερμηνέας κ. Αλί Καρατζί. Την αντιπροσωπεία συνόδεψε ο π. Αντώνιος Μαλούφ εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Volyn της Ουκρανίας, στο Διορθόδοξο Κέντρο

Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Volyn της Ουκρανίας, φιλοξενήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 31/10 – 02/11 2023, στο πλαίσιο της επισκέψεώς τους στην Ελλάδα. Η επιστημονική ομάδα του Διορθοδόξου Κέντρου ξενάγησε τους Ουκρανούς Ιερείς και τη συνοδεία τους στην Ιερά Μονή Πεντέλης και στους χώρους του Διορθοδόξου Κέντρου. Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον για τη συνεργασία των βιβλιοθηκών της Ακαδημίας του Volyn και του Διορθοδόξου Κέντρου. Επίσης συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα αυτής της από κοινού προσπάθειας στο πλαίσιο του δικτύου Εκκλησιαστικών Βιβλιοθηκών.
Την αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας, που έχει έδρα το Lutsk της δυτικής Ουκρανίας, αποτελούν ο Πρύτανης της, πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Volodymyr Vakin, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου, ο αντιπρύτανης, υπεύθυνος εκπαίδευσης, πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Vladyslav Fulmes, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας, ο Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Zhydychyn, Δρ. Konstantinos Marchenko, Καθηγητής Ποιμαντικής και ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Ακαδημίας Πρωτοπρεσβύτερος Viktor Pushko, Καθηγητής Πατρολογίας.
Την διερμηνεία εξυπηρέτησε ο κ. Vasyl Prus, μεταπτυχιακός φοιτητής ΑΠΘ. Την αντιπροσωπεία συνόδευσε ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου.

ΟΙ μαθητές της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» στο Διορθόδοξο Κέντρο

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Πεντέλης και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησαν στις 4 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες στο μάθημα του προγράμματος ΕΝΤΑΞΗ-INTEGRATION (Ελληνική Γλώσσα – Ελληνικός Πολιτισμός) της οργάνωσης «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τμήματα όπου παραδίδονται μαθήματα για τις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, καθώς και τμήμα Πολιτογράφησης, που αφορά στις εξετάσεις για την επάρκεια γνώσεων σύμφωνα με τον Οδηγό απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας. Χαρακτηριστικό της ποιότητας των μαθημάτων είναι ότι οι εν λόγω εξετάσεις παρουσιάζουν ποσοστά επιτυχίας 96% έως 100%. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης καλωσόρισε τους μαθητές και τους μίλησε για την προσφορά της Ορθοδοξίας στην νεοελληνική πραγματικότητα και τον πολιτισμό. Η ομάδα των επισκεπτών ξεναγήθηκε στους χώρους, ενώ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την εκπαιδευτικό κα Αγγέλα Μεταλληνού για το πρόγραμμα Erasmus+ KA2 project «ALL IN» που εκπονεί το Διορθόδοξο Κέντρο και αφορά στην εκμάθηση της Β’ ξένης γλώσσας από πρόσφυγες και μετανάστες. Τους συμμετέχοντες συνόδευε ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Κοτσανάς, ο οποίος είναι και ο συντονιστής του προγράμματος της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

Το Διορθόδοξο Κέντρο υποδέχθηκε τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, υποδέχθηκε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Επικεφαλής και Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και μέλος της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και τον κ. Κώστα Μυγδάλη, Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Στο πλαίσιο των συνομιλιών συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και οι κοινοί στόχοι της Δ.Σ.Ο. και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η προώθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων επί τη βάσει των αρχών της δημοκρατίας και των αξιών του Χριστιανισμού, καθώς και η συμβολή των δύο φορέων στον διαθρησκειακό διάλογο, στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και στην προσπάθεια για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ειρηνικής συνύπαρξης είναι ζητήματα που αποτελούν κοινούς τόπους και πεδία δράσεων. Επιπλέον, τέθηκαν νέες βάσεις για συνεργασία με σκοπό την από κοινού παρουσία και μαρτυρία στην επερχόμενη Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Συνάντηση για θέματα θρησκειών στην Ρώμη το 2025. Ο Μόνιμος Επιστημονικός Συνεργάτης κ. Σέργιος Βοΐλας παρουσίασε αναλυτικά όλες τις δραστηριότητες του Διορθοδόξου Κέντρου επί των ανωτέρω θεματικών και μαζί με την κ. Καλλιόπη Μαυραγκά ξενάγησαν τα μέλη της Δ.Σ.Ο. στους χώρους της Ιεράς Μονής Πεντέλης.

Το έργο “Δημοκρατικός Διάλογος στο Σχολείο” (DD@S) μόλις ολοκλήρωσε με τεράστια επιτυχία την πρώτη διήμερη Δραστηριότητα Εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσής του για την προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς
αποκλεισμούς και την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων στις σχολικές τάξεις, το
έργο “Δημοκρατικός Διάλογος στο Σχολείο” (DD@S) μόλις ολοκλήρωσε με τεράστια επιτυχία την
πρώτη διήμερη Δραστηριότητα Εκπαίδευσης, Διδασκαλίας και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (LTTA)!
Η πρώτη εκπαίδευση κατάρτισης του έργου D@S διοργανώθηκε από τον οργανισμό Symplexis, στην
Αθήνα στις 9 & 10 Μαΐου 2023 και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διορθοδόξου Κέντρου της
Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στην Αθήνα.

Στο σχολικό συγκρότημα “Esperanza” στο πλαίσιο του Erasmus+ Sophie Project

Στο πλαίσιο των εργασιών του #Erasmus+ Sophie Project υπό τον τίτλο “Fostering safe and inclusive online learning” που διεξάγεται στην Βαρκελώνη, οι εκπρόσωποι των χωρών του ευρωπαϊκού consortium επισκέφθηκαν το σχολικό συγκρότημα “Esperanza”, το οποίο ανήκει στον Οργανισμό Ενοριακών Σχολείων της Αρχιεπισκοπής της Βαρκελώνης. Ο εν λόγω οργανισμός εποπτεύει 18 σχολεία. Ο Ναός της Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου αποτελεί το βασικό κέντρο της σχολικής ζωής, αλλά και το σημείο αναφοράς για όλη την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό μοντέλο της συμπερίληψης με τεράστια αποδοχή και απόδοση. Ο Σέργιος Βοΐλας και η Καλλιόπη Μαυραγκά συμμετείχαν στην διεθνική συνάντηση μετεκπαίδευσης κάνοντας προτάσεις, παρουσιάσεις, και ετέθησαν τα θεμέλια για την διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για το εν λόγω πρόγραμμα στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2024. #SOPHIEPROJECT #SOPHIEDUCATION

Διακοινοβουλευτικό Παγκόσμιο Συνέδριο Διαθρησκειακού Διαλόγου “Working together for our common future”

Πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές, Μαρόκο 13-15 Ιουνίου 2023 το πρώτο Διακοινοβουλευτικό Παγκόσμιο Συνέδριο Διαθρησκειακού Διαλόγου με θέμα: “Working together for our common future”.
Εκπρόσωποι κοινοβουλίων, θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων και οργανισμών συναντήθηκαν και συζήτησαν τους τρόπους σχέσης και συνεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων με τις θρησκευτικές κοινότητες και κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τα κοινοβούλια. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ εκ του Οικουμενικού Θρόνου υπήρξε ομιλητής στο συνέδριο. Παραβρέθηκαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής κ. Μελέτιος με συνοδεία Ιερέων εκ της ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καζαμπλάνκας, καθώς και εκπρόσωποι εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επιπρόσθετα στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Παράλληλα οι Fellows Alumni KAICIID συμμετείχαν στις εργασίες και πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του KAICIID Dr. Zuhair Alharthi στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου. Το Διορθόδοξο Κέντρο εκπροσώπησε ο κ. Σέργιος Βοΐλας KAICIID Fellows Alumni. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες όλων των φορέων.

 Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Inter-Parliamentary Union και την φιλοξενία παρείχε το Βασίλειο του Μαρόκο.