50 και πλέον εκπαιδευτικοί από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία στο Διορθόδοξο Κέντρο

Η 1η Δραστηριότητα Εκμάθησης & Εκπαίδευσης του DDaS διοργανώθηκε από το Διορθόδοξο Κέντρο σε συνεργασία με τη Symplexis στις 09 και 10 /05.
Περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τις πολυπολιτισμικές προτεραιότητες, τη διαχείριση αντιπαραθέσεων μέσα στο σχολικό περιβάλλον και να συμβάλλουν στη δημιουργία της εργαλειοθήκης του έργου, του εκπαιδευτικού υλικού και της πλατφόρμας e-learning.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος συμμετείχαν ενεργά με ομιλίες, παρουσιάσεις και υλοποίηση πιλοτικών εργαστηρίων.
Οι συμμετέχοντες στο διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου, οποίος τους τόνισε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της Ιεράς Μονής και του Κέντρου. Ακολούθως οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή και στους χώρους του Κέντρου από τους επιστημονικούς συνεργάτες κ. Χρήστο Νάσιο και κ. Σέργιο Βοΐλα.

Η πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος SOPHIE

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Διορθοδόξου Κέντρου κ. Χρήστος Νάσιος και Σέργιος Βοΐλας σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA2 “SOPHIE – Safe and Inclusive Online Learning in Primary School” πραγματοποίησαν πιλοτικά καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Η πιλοτική υλοποίηση πραγματοποιείται σε ομάδες μαθητών, γονέων και καθηγητών. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Στόχοι του προγράμματος SOPHIE είναι να ενισχυθούν η ψηφιακή ένταξη και η προσαρμοστικότητα των μαθητριών και των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, προωθώντας την ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασή τους στην διαδικτυακή μάθηση με ενεργή συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών και οικογενειών.
#SOPHIEDUCATION #laxixateatre #Interkulturo #Symplexis #CESIE

Εκπαιδευτικό σεμινάριο – εργαστήριο Erasmus+ KA2 “ALL IN”

 • Από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2023 το Διορθόδοξο Κέντρο διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο – εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 “ALL IN” με τους συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας τους φορείς τους, να προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) αλλά και από Ιδρύματα όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Siena (Università per Stranieri di Siena – Ateneo Internazionale).
  Oι Ευρωπαίοι εταίροι του έργου αλλά και Έλληνες εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τρόποι για την αντιμετώπιση της υπό συνεχή διαμόρφωση νέας πραγματικότητας που σχετίζεται με την μετανάστευση, τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές και την διδασκαλία ξένης γλώσσας σε διάφορα επίπεδα. Οι επιμορφωτές και οι ομιλητές βοήθησαν στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας των συμμετεχόντων και την εμπλούτισαν μέσω της ενεργούς συμμετοχής και της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ημέρες επιμόρφωσης από τους:
  Κυριακή Μαντέλλου, Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,
  Δάφνη Γαβρίλη, Διευθύντρια Πειραματικού Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθηνών,
  Cliff Parry Msc, Academic Manager at British Council,
  Μαρία Βαρβέρη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας,
  Δρ. Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου,
  Ευαγγελία Καραγιάννη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου Κλάδου Αγγλικής Γλώσσας,
  Γιώργος Αλεξόπουλος, General Manager – Symplexis,
  Βασιλική Κοσμάτου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 1ο Γενικό Λύκειο Ιλίου,
  Αγγέλα Μεταλληνού, καθηγήτρια Γερμανική Γλώσσας, Αρσάκεια Εκπαιδευτήρια Αθηνών.
  Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιπλέον και μια ημέρα επίσκεψης στους εξής φορείς και σχολεία: Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών, στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και στην οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παρουσίαση του προγράμματος ΕΝΤΑΞΗ-INTEGRATION της «Αποστολής» σε εκπαιδευτικό forum του Διορθοδόξου Κέντρου

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, ομάδα Ελλήνων και ξένων εκπαιδευτικών, που συνεδριάζει στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, επισκέφθηκε την οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα του προγράμματος ΕΝΤΑΞΗ-INTEGRATION (Ελληνική Γλώσσα – Ελληνικός Πολιτισμός), το οποίο περιλαμβάνει τμήματα όπου παραδίδονται μαθήματα για τις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, καθώς και τμήμα Πολιτογράφησης, που αφορά στις εξετάσεις για την επάρκεια γνώσεων σύμφωνα με τον Οδηγό απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας. Χαρακτηριστικό της ποιότητας των μαθημάτων είναι ότι οι εν λόγω εξετάσεις παρουσιάζουν ποσοστά επιτυχίας 96% έως 100%. Ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Κοτσανάς, ο οποίος είναι ο συντονιστής του προγράμματος, υποδέχθηκε τους εκπαιδευτικούς, ενώ έγινε συζήτηση με τους μαθητές και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 “ALL IN”, στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, από την 14η έως και την 16η Φεβρουαρίου 2023, επιμορφωτικό σεμινάριο για καθηγητές ξένων γλωσσών επί θεμάτων εκμάθησης ξένης γλώσσας για πρόσφυγες και μετανάστες. Με την ευκαιρία της παραμονής τους στην χώρα μας οι ξένοι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν σχολεία και δομές, όπως το 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών και το Ελληνικό Forum Μεταναστών.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαθρησκειακός διάλογος και θέματα δημοκρατίας

Με αφορμή φαινόμενα Αντισημιτισμού και Ισλαμοφοβίας και το πως και κατά πόσο μετασχηματίζουν αυτά τις σύγχρονες δημοκρατίες, o μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου κ. Σέργιος Βοΐλας παρουσίασε σε ειδικό εργαστήριο τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στον διαθρησκειακό διάλογο και την σημασία του διαλόγου για την επίλυση κοινωνικών συγκρούσεων. Ιδιαίτερα για τα θέματα του σύγχρονου Αντισημιτισμού χρησιμοποιήθηκε υλικό που προέρχεται από το Combat Antisemitism Movement, ενώ σχετικά με φαινόμενα Ισλαμοφοβίας τονίστηκε η ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή της Θράκης και ο σημαντικός ρόλος των τοπικών Ιεραρχών με παραδείγματα.

Το εργαστήριο αυτό για θέματα δημοκρατίας και διαλόγου διοργάνωσε το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και το παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και καθηγήτριες από Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ψυχολόγοι και εργαζόμενες σε δομές προσφύγων.

Erasmus+KA2 για την ασφαλή πρόσβαση στην διαδικτυακή μάθηση

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA2 “SOPHIE – Safe and Inclusive Online Learning in Primary School”, συμμετείχε στην πρώτη διεθνή συνάντηση και στην επιμόρφωση προσωπικού, για τον διαμοιρασμό και την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ανάμεσα στους εταίρους με σκοπό την ανάπτυξη της μεθοδολογίας του προγράμματος. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Μάριμπορ της Σλοβενίας στις 16-20 Ιανουαρίου 2023 με το Διορθόδοξο Κέντρο να εκπροσωπείται από τους επιστημονικούς συνεργάτες Σέργιο Βοΐλα και Χρήστο Νάσιο.
Στόχοι του προγράμματος SOPHIE είναι να ενισχυθούν η ψηφιακή ένταξη και η προσαρμοστικότητα των μαθητριών και των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, προωθώντας την ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασή τους στην διαδικτυακή μάθηση με ενεργή συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών και οικογενειών.

Σύγχρονη εκμάθηση γλώσσας μέσω Erasmus+ KA2

«Γλωσσική εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο εκπαίδευση πάνω στην γλώσσα και την εκμάθησή της, αλλά πάνω απ’ όλα σημαίνει εκπαίδευση στην εκμάθηση κωδίκων και πολλών (άπειρων) συμβολικών σχημάτων, με τα οποία κάποιος μπορεί να εξοπλιστεί: πρόκειται εν τέλει για μια εκπαίδευση στην γλώσσα, με όλη την πολυμορφία της» (Simone, 1976).
Το να εξερευνούμε και να εκτιμάμε την «πολυμορφία» της γλώσσας θεωρείται πράγματι από τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος με την σύμπραξη οργανισμών και πανεπιστημίων από τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ισπανία). Σκοπός μας, να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των προσφύγων, που χρειάζεται να μάθουν την γλώσσα στην χώρα υποδοχής τους. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν έχουν χρόνια εμπειρίας και επαφής με πρόσφυγες που ζουν στις τοπικές κοινότητες ανά χώρα. Αυτή η εξειδίκευση όλων μας, αποτέλεσε το κύριο έναυσμα και δομικό συστατικό για την πραγματοποίηση έρευνας επί του πεδίου, σχετικά με τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία που προκύπτουν σε αυτού του είδους την μαθησιακή διαδικασία.

Συλλέξαμε δεδομένα μέσα από συνεντεύξεις με ενήλικες εκπαιδευόμενους (ημι-δομημένες ή ατομικές συνεντεύξεις και focus groups) και με εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα των προσφύγων. Με αυτές τις συνεντεύξεις θέλαμε να διαμορφώσουμε το προφίλ των μαθητών L-2, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να διαφοροποιηθούν οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητευόμενων προσφύγων, ανάλογα με το προσφυγικό τους υπόβαθρο, το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
Επιπλέον, οι συνεντεύξεις με εργαζόμενους του χώρου, μάς επέτρεψαν μια χαρτογράφηση της εκάστοτε ενταξιακής και εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθούν οι εμπλεκόμενες χώρες.
Θα επεξεργαστούμε αυτά τα δεδομένα και με την συλλογή τους θα προκύψουν πρώτον χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές διαθέσιμες σε όλους και επίσης ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω έρευνα.

LTTA Siena

Το Language Teaching Training Activity (LTTA) που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο για Αλλοδαπούς της Σιένα -28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στόχευσε στην δημιουργία και ανάδειξη της σύνδεσης μεταξύ 3 προφανώς μακρινών, αλλά κατ’ ουσίαν συγγενικών θεμάτων: του αθλητισμού, της μετανάστευσης και των γλωσσών. Ανακαλώντας την προσοχή που δείχνει η Ευρώπη για αυτά τα 3 θέματα, το LTTA στην Σιένα (Ιταλία) παρείχε κάποιες προτάσεις σε αναφορά με παιδαγωγικές και κοινωνιολογικές μελέτες και πάνω απ’ όλα σε εκπαιδευτικές γλωσσολογικές δραστηριότητες. Το LTTA πραγματοποιήθηκε για περισσότερες από 3 ημέρες που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένες θεματικές: Η Άθληση ως εργαλείο ένταξης για τους πρόσφυγες· Γλώσσα του αθλητισμού και διδακτικές πρακτικές· Διδασκαλία με χρήση παιχνιδιών και γλωσσικά παιχνίδια στον αθλητισμό.
Μέσω της Επιμόρφωσης (LTTA) αυτής, παρείχαμε σε θεωρητικό και στο εφαρμοσμένο πεδίο, βάσεις, σύμφωνα με τα παραπάνω θέματα. Οι συμμετέχοντες ήταν καθηγητές ξένων γλωσσών από Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία και Ιταλία, κάτι που διευκόλυνε την ενημέρωση σχετικά με καινοτόμες δραστηριότητες που κινητοποιούν τη μάθηση L2 μέσα από την χρήση των παιχνιδιών.
Επιπλέον, η επιμόρφωση ήταν πολύ χρήσιμη γιατί επέτρεψε στους συμμετέχοντες να συζητήσουν για τις αξίες του αθλητισμού, όχι μόνο ως κοινωνική πρακτική, αλλά και ως εργαλείο γλωσσικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και ως στρατηγικό εργαλείο για την ομαλή κοινωνική ένταξη.

TPM Cham

To Transnational Project Meeting (TPM), που διοργανώθηκε από τον οργανισμό VHS, πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Cham (Γερμανία). Σε αυτήν την συνάντηση, όλοι οι εταίροι συζήτησαν από κοινού για τα επόμενα βήματα του προγράμματος ALL IN, ξεκινώντας από τον χρήσιμο Οδηγό, που θα βοηθήσει τους καθηγητές ξένων γλωσσών στην βελτίωση του τρόπου εκμάθησης για ενήλικες.
Κατά την διάρκεια της διήμερης συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διαφορετικές εκτιμήσεις των αναγκών που παρουσιάστηκαν από τις χώρες-εταίρους. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση ήταν πολύ χρήσιμη για την ενίσχυση του αντίκτυπου του προγράμματος και για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, που εφαρμόζονται ήδη σε τοπικό επίπεδο για την διδασκαλία γλωσσών.
Το επόμενο βήμα θα είναι το Learning Teaching Training Activity (LTTA) στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2023, κατά την διάρκεια του οποίου καθηγητές θα συναντηθούν ξανά, για να βελτιώσουν τις άτυπες μεθόδους που χρησιμοποιούν για την διδασκαλία της γλώσσας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο 2022 Mayors Summit Against Antisemitism

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε στην διεθνή συνάντηση Δημάρχων (2022 Mayors Summit Against Antisemitism) για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού που διεξήχθη στην Αθήνα (30.11 – 01.12).

Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν οι: Δήμος Αθηναίων, Combat Antisemitism Movement (CAM), Center for Jewish Impact και Jewish Federations of North America (JFNA).

Ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, συνομίλησε με τον Σοφολογιώτατο Ραββίνο Αθηνών κ. Γκάμπριελ Νεγρίν σε ειδική εκδήλωση με θέμα τις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Ελλήνων Εβραίων που πραγματοποιήθηκε στην Συναγωγή Beth Shalom της εβραϊκής κοινότητας Αθηνών την 1η Δεκεμβρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.
“Stronger together: Interfaith Solidarity for a Better Future” ήταν ο τίτλος της συζήτησης που επικεντρώθηκε ανάμεσα σε άλλα στην αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού, της παρουσίασης καλών πρακτικών και της συνεργασίας των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Το Διορθόδοξο Κέντρο, κατόπιν και σχετικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναλαμβάνει να συνεχίσει και να ενισχύσει τις δράσεις του που αφορούν στην ειρηνική και καρποφόρα συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων στον ελλαδικό χώρο διαχρονικά, ώστε «να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο λαών και θρησκειών επί τη βάσει των αρχών της αγάπης και του αμοιβαίου σεβασμού», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση.

Μπορούμε να διδάξουμε για το Ολοκαύτωμα σε σχέση με άλλες Γενοκτονίες; Η ελληνική περίπτωση.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου Δρ. Χρήστος Νάσιος συμμετείχε με εισήγηση στο ευρωπαϊκό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε από 18-20 Νοεμβρίου 2022 σε Παρίσι και Καν ο οργανισμός Yahad-In Unum και το Μουσείο Mémorial de Caen με θέμα το Ολοκαύτωμα με σφαίρες και άλλες γενοκτονίες. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από 11 ευρωπαϊκές χώρες και ο Δρ. Νάσιος εισηγήθηκε το θέμα “Can we teach about Holocaust in connection with others Genocides? The Greek case”. Το Yahad-In Unum είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 2004 από τον ρωμαιοκαθολικό ιερέα Patrick Desbois με αντικείμενο την έρευνα και τεκμηρίωση των μαζικών εκτελέσεων Εβραίων στο Ανατολικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Holocaust by Bullets), καθώς και άλλων γενοκτονιών όπως των Ρομά, Γιαζίντι και των ιθαγενών της Γουατεμάλα. Διοργανώνει επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τα θέματα αυτά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στοχευμένη έρευνα – συζήτηση για το δημοκρατικό διάλογο στο σχολείο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA2 «DD@S για το δημοκρατικό διάλογο στο σχολείο», στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε σήμερα μία στοχευμένη έρευνα – συζήτηση (focus group) με επιλεγμένη ομάδα εκπαιδευτικών σχετικά με την αντιμετώπιση αμφιλεγόμενων καταστάσεων εντός της σχολικής τάξης. Ο συντονισμός και η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης του προγράμματος έγινε από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου κ. Χρήστο Νάσιο και κ. Σέργιο Βοΐλα. Ευχαριστούμε θερμά τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη υποστήριξή τους στις επιστημονικές δραστηριότητες του προγράμματος.