Ένα ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο για τη μνήμη.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη με θέμα τη σφαγή στους Λιγκιάδες της Ηπείρου καθώς και η πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα της Δρ. Ζέτας Παπανδρέου «Τραυματική μνήμη και δημόσια ιστορία: Δίστομο 1944-2018» παρουσιάστηκαν σε ειδική θεματική βραδιά για τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του επιμορφωτικού προγράμματος που διοργανώνει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος για εκπαιδευτικούς με θέμα:  «Η Ευθύνη της Μνήμης και η Ευθύνη για το Μέλλον». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ. Γιώργος Μονογιούδης, Ειδικός Σύμβουλος Προγραμμάτων της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αξίζει να τονισθεί, ότι τόσο το ντοκιμαντέρ και η έκδοση όσο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διορθοδόξου Κέντρου, έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους προσκεκλημένους.

Το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου στο Διορθόδοξο Κέντρο

52 μαθητές από τη Γ’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου επισκέφθηκαν το Διορθόδοξο Κέντρο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για την ιστορία και τις δράσεις του Κέντρου. Την τάξη συνόδευαν οι καθηγητρίες κα Ελένη Πραντζίδου, η κα Ειρήνη Κουζουνά και η κα Γεωργία Φέλλιου.

Σχολικά πολιτιστικά προγράμματα στο Διορθόδοξο Κέντρο

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διορθόδοξο Κέντρο πραγματοποίησε σήμερα μεικτό τμήμα Γ’& Β΄ Γυμνασίου  του 6ου Ημερήσιου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο του σχολικού πολιτιστικού προγράμματος «Διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος» με συντονίστρια καθηγήτρια την κα Απολλωνία Ξενοπούλου. Το τμήμα συνόδευαν και δύο καθηγητές, η κα Ευαγγελία Λάιου και ο κ. Μιλτιάδης Κορέλης. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου και Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Πεντέλης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, ενώ πραγματοποιήθηκε workshop με τη φροντίδα των συνεργατών του Κέντρου, κα Καλλιόπη Μαυραγκά και κ. Χρήστο Νάσιο. Τέλος η συντροφιά των μαθητών περιηγήθηκε και ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό και στους χώρους της Ιεράς Μονής.

 

 

dav

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσιάζουν

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών για το Α’ εξάμηνο σπουδών στο μάθημα «Ερμηνευτικές Αρχές Δογματικής Θεολογίας» παρουσίασαν τις  φροντιστηριακές τους εργασίες στο Διορθόδοξο Κέντρο. Ο υπεύθυνος, Επίκουρος  Καθηγητής Δογματικής κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου ήταν ο συντονιστής της συνάντησης. Οι νέοι θεολόγοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Διορθοδόξου Κέντρου, ενώ είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή του Κέντρου και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη.

Η πρώτη θεολογική ομάδα Βικιπαίδειας

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τoν Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας ξεκίνησαν το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα – εργαστήριο με θέμα: «Εισαγωγή στη συγγραφή λημμάτων στη Βικιπαίδεια».

Μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, αλλά και ερευνητές, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή της «Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης» του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας κ. Σωτήρη Δεσπότη, έχουν την ευκαιρία μέσα από αυτό το εργαστήριο να συνδυάσουν την εκπόνηση εργασιών και τη συνεισφορά στην ελεύθερη και ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια της Βικιπαίδειας με τον εμπλουτισμό των θεολογικών λημμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται ένα εργαστήριο Βικιπαίδειας με στόχο τη συγγραφή, τη διόρθωση και την ανάπτυξη λημμάτων με θεολογικό – εκκλησιαστικό περιεχόμενο, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του θεολογικού λόγου στη διαδικτυακή κοινότητα.

Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον προστάτη της Όσιο Φώτιο

Τιμήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δείτε περισσότερα

Βιβλία για το Ολοκαύτωμα

Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια, απελευθερώθηκαν οι κρατούμενοι του
στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς από τα σοβιετικά στρατεύματα. Για
το λόγο αυτό, η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των
Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεπράχθησαν τα
πιο ειδεχθή εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ιδιαίτερα δε στην
Ελλάδα, τιμάται η Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του
Ολοκαυτώματος. Στο video που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε βιβλία που
περιγράφουν τα γεγονότα και τη φρίκη εκείνης της εποχής. Δείτε το!

Οικοδομώντας γέφυρες. Η παιδαγωγική οπτική του Yad Vashem και οι προοπτικές του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Yad Vashem, The World Holocaust Remembrance Center και το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα διοργάνωσε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 11:00-13:30 την ενημερωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς.

Η υπ. Δρ. Γαρυφαλλιά Μίχα, Head of Section for Balkan Countries, European Department, International School for Holocaust Studies του Yad Vashem, παρουσίασε την παιδαγωγική οπτική του Yad Vashem και μία ταινία ως εκπαιδευτικό εργαλείο, και ο Δρ. Γεώργιος Μονογιούδης, Ειδικός Σύμβουλος Διαχείρισης Προγραμμάτων του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, παρουσίασε τις προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας που προσφέρει το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον», το νέο σεμινάριο του Διορθοδόξου Κέντρου

40 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και δάσκαλοι παρακολούθησαν το σεμινάριο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος  «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον».

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα, τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, τις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για το πως μπορεί κάποιος να διδάξει για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα. Τέλος πραγματοποιήθηκαν workshops με στόχο την εκπόνηση διδακτικών σεναρίων.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου εκφράστηκε εκ μέρους των διοργανωτών η αλληλεγγύη για τα θύματα της τρομοκρατικής και ρατσιστικής επιθέσεως στη συναγωγή  “Δέντρο της Ζωής” του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας. Το  Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος με επιστολή, απηύθυνε τα θερμά του συγχαρητήρια για τις δράσεις του Διορθοδόξου Κέντρου και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα απηύθυνε ο Δρ. κ. Γιώργος Μονογιούδης Σύμβουλος Διαχείρισης Έργων.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον» χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον».

Ημερίδα για την προστασία των Εκκλησιαστικών Μνημείων στο Διορθόδοξο Κέντρο

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ημερίδα με θέμα “Κίνδυνοι των Χριστιανικών μνημείων στη σημερινή εποχή”, που διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε ότι «τα χριστιανικά μνημεία έχουν δύο κινδύνους, ο ένας είναι η πολλή αγάπη και το ενδιαφέρον κι ο άλλος η αδιαφορία» και έκανε λόγο για τα ζητήματα και τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την άγνοια.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την αξία και την πολύτιμη προσφορά των ιστορικών μοναστηριών, την περίοδο που ήταν Μητροπολίτης Θηβών καθώς και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπιζε με το υπουργείο Πολιτισμού για την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων και στην συνέχεια η εκπρόσωπος του υπ. Πολιτισμού κ. Βελέκη.