Συμμετοχή του Διορθοδόξου Κέντρου στο συνέδριο “Fake News & Εκκλησία”

Με θέμα “Wikipedia, αναζητώντας την αξιοπιστία”, ο Δρ. κ. Χρήστος Νάσιος, επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε στο συνέδριο «Fake News & Εκκλησία, όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στο φυσικό της χώρο» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» και την συμμετοχή του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κος Νάσιος ανέπτυξε τις δυνατότητες που προσφέρει η Wikipedia, αλλά και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από τη κακόβουλη χρήση της. Τέλος παρουσίασε τα προγράμματα επιμόρφωσης που κάνει το Διορθόδοξο Κέντρο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας, του οποίου ο ίδιος είναι αντιπρόεδρος.

Παρουσίαση του προγράμματος «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον»

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον». Οι εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους, τις οποίες υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη εκπροσώπησε η συνεργάτης του κα Λένα Παπαρηγοπούλου, η οποία και διάβασε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού. Την εκδήλωση τίμησε με της παρουσία του ο Ραβίνος των Αθηνών κ. Γαβριήλ Νεγρίν και ο Δρ. Γεώργιος Μονογιούδης, Ειδικός Σύμβουλος Διαχείρισης Προγραμμάτων του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, ο π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστική Ακαδημίας Αθήνας. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο κ. Σέργιος Βοΐλας επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου, ενώ ο Δρ. κ. Χρήστος Νάσιος, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου παρουσίασε το πρόγραμμα. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από τους πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Τις δράσεις τους παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί: Γεωργούση Ζωή, Ηλία Γεωργία, Ρήγκου Μαρία, 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, Βασιλειάδου Πηνελόπη, Δικαιάκου Σπυριδούλα, 5ο Γ/σιο Ζωγράφου,Ξενοπούλου Απολλωνία, 6ο Γ/σιο Ηρακλείου, Ζώτος Ευάγγελος, Γ/σιο Θρακομακεδόνων, Ρέντη Κατερίνα, 3ο Δημοτικό Ν. Ψυχικού, Δρ. Μαρία Παζάρσκη, Δ/ντρια 2ου Γ/σίου Αμαρουσίου,Δημήτρης Σπυρόπουλος, 6ο Γ/σιο Νέας Ιωνίας, Κάβουρα Άννα, Μητροπούλου Ευδοκία, Σφουντούρη Άννα, 52ο Γ/σιο Αθηνών, Σιάσιου Αφροδίτη, 2ο Γ/σιο Καλυβίων, Πολίτου Άννα, 2ο ΓΕΛ Καλυβίων

Επίσκεψη Γυμνασίου Μεταμόρφωσης-Ηρακλείου

Ομάδα 30 μαθητών του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης-Ηρακλείου επισκέφθηκε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κα Ευθυμία Ταγκαλάκη, κα Δέσποινα Μαυρομιχάλη και κα Φωτεινή Γλυμακοπούλου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Κέντρου. Συναντήθηκαν με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης και Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη και ξεναγήθηκαν στους χώρους.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 European Manifesto for Inclusive Learning, στο οποίο είναι συνεργάτης με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Department of Education and Psychology (SCIFOPSI), συμμετείχε σε επιμόρφωση στο Βερολίνο. Η δράση πραγματοποιήθηκε από 1 έως 5 Απριλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Stiftung Pfefferwerk στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης εκ μέρους του Διορθοδόξου Κέντρου ο κ. Σέργιος Βοΐλας παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με την προσφυγική κρίση και τη στήριξη από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος με το παράδειγμα της «Αποστολής». Η κα Καλλιόπη Μαυραγκά παρουσίασε τις δράσεις και τα εργαλεία σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, ενώ η εκπαιδευτικός κα Γεωργία Καρέλα ανέλυσε σενάρια για  την εμπειρία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια η κα Κυριακή Μαντέλλου, καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρουσίασε την εμπειρία της διδασκαλίας δεύτερης γλώσσας στο γυμνάσιο, ειδικά σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Τέλος ο Δρ. κ. Χρήστος Νάσιος παρουσίασε προτεινόμενα σχέδια μαθημάτων για παιδιά προσφύγων σύμφωνα με το υλικό του Ι.Ε.Π. καθώς και το παράδειγμα της αξιοποίησης της τεχνικής του story telling στο ίδιο πεδίο.

 

Ένα ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο για τη μνήμη.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη με θέμα τη σφαγή στους Λιγκιάδες της Ηπείρου καθώς και η πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα της Δρ. Ζέτας Παπανδρέου «Τραυματική μνήμη και δημόσια ιστορία: Δίστομο 1944-2018» παρουσιάστηκαν σε ειδική θεματική βραδιά για τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του επιμορφωτικού προγράμματος που διοργανώνει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος για εκπαιδευτικούς με θέμα:  «Η Ευθύνη της Μνήμης και η Ευθύνη για το Μέλλον». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ. Γιώργος Μονογιούδης, Ειδικός Σύμβουλος Προγραμμάτων της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αξίζει να τονισθεί, ότι τόσο το ντοκιμαντέρ και η έκδοση όσο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διορθοδόξου Κέντρου, έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους προσκεκλημένους.

Το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου στο Διορθόδοξο Κέντρο

52 μαθητές από τη Γ’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου επισκέφθηκαν το Διορθόδοξο Κέντρο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για την ιστορία και τις δράσεις του Κέντρου. Την τάξη συνόδευαν οι καθηγητρίες κα Ελένη Πραντζίδου, η κα Ειρήνη Κουζουνά και η κα Γεωργία Φέλλιου.

Σχολικά πολιτιστικά προγράμματα στο Διορθόδοξο Κέντρο

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διορθόδοξο Κέντρο πραγματοποίησε σήμερα μεικτό τμήμα Γ’& Β΄ Γυμνασίου  του 6ου Ημερήσιου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο του σχολικού πολιτιστικού προγράμματος «Διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος» με συντονίστρια καθηγήτρια την κα Απολλωνία Ξενοπούλου. Το τμήμα συνόδευαν και δύο καθηγητές, η κα Ευαγγελία Λάιου και ο κ. Μιλτιάδης Κορέλης. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου και Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Πεντέλης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, ενώ πραγματοποιήθηκε workshop με τη φροντίδα των συνεργατών του Κέντρου, κα Καλλιόπη Μαυραγκά και κ. Χρήστο Νάσιο. Τέλος η συντροφιά των μαθητών περιηγήθηκε και ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό και στους χώρους της Ιεράς Μονής.

 

 

dav

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσιάζουν

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών για το Α’ εξάμηνο σπουδών στο μάθημα «Ερμηνευτικές Αρχές Δογματικής Θεολογίας» παρουσίασαν τις  φροντιστηριακές τους εργασίες στο Διορθόδοξο Κέντρο. Ο υπεύθυνος, Επίκουρος  Καθηγητής Δογματικής κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου ήταν ο συντονιστής της συνάντησης. Οι νέοι θεολόγοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Διορθοδόξου Κέντρου, ενώ είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή του Κέντρου και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη.

Η πρώτη θεολογική ομάδα Βικιπαίδειας

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τoν Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας ξεκίνησαν το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα – εργαστήριο με θέμα: «Εισαγωγή στη συγγραφή λημμάτων στη Βικιπαίδεια».

Μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, αλλά και ερευνητές, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή της «Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης» του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας κ. Σωτήρη Δεσπότη, έχουν την ευκαιρία μέσα από αυτό το εργαστήριο να συνδυάσουν την εκπόνηση εργασιών και τη συνεισφορά στην ελεύθερη και ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια της Βικιπαίδειας με τον εμπλουτισμό των θεολογικών λημμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται ένα εργαστήριο Βικιπαίδειας με στόχο τη συγγραφή, τη διόρθωση και την ανάπτυξη λημμάτων με θεολογικό – εκκλησιαστικό περιεχόμενο, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του θεολογικού λόγου στη διαδικτυακή κοινότητα.

Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον προστάτη της Όσιο Φώτιο

Τιμήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δείτε περισσότερα