Ειδικό Εργαστήριο στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PARTES.

Πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 3 και 4 Ιουλίου 2024 το ειδικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES. Το πρόγραμμα PARTES προτείνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πρόληψης σχετικά με την προστασία των χώρων λατρείας, το οποίο βασίζεται στην καταγραφή περιστατικών και σε αντίστοιχα στοιχεία, είναι συμπεριληπτικό και έχει ευρεία συμμετοχή.
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής ειδικών, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Σέργιος Βοΐλας.
Η συμμετοχή του επικεντρώθηκε στην προστασία των ευαίσθητων θρησκευτικών δεδομένων, τονίζοντας την τρωτότητα των προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις νομικές απαιτήσεις βάσει του GDPR της Ε.Ε.
Μία από τις σημαντικότερες συνεδρίες του εργαστηρίου αφορούσε στις προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις επιπτώσεις για τους χώρους λατρείας. Στη συνεδρία αυτή, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τον μετριασμό τέτοιου είδους απειλών για τους χώρους λατρείας. Επίσης, καλύφθηκαν θέματα όπως: οι συνεργασίες με επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας, η διασφάλιση των διαδικτυακών επικοινωνιών και των ασφαλών οικονομικών συναλλαγών. Μέσω της από κοινού συζήτησης βέλτιστων πρακτικών και πρωτοκόλλων, στόχος ήταν να καταδειχθεί πώς μπορούν να μειωθούν οι εν λόγω κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας.
Επιπλέον, αυτό το διαδραστικό εργαστήριο έδωσε έμφαση στην καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους χώρους λατρείας, με έμφαση στον μετριασμό των διαδικτυακών απειλών. Η συνεδρία αυτή στόχευσε στο να εξοπλιστούν οι συμμετέχοντες με στρατηγικές για την προστασία της διαδικτυακής τους παρουσίας και την αποτελεσματική διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των κοινοτήτων τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η τελευταία συνεδρία του εργαστηρίου περιλάμβανε ασκήσεις με βάση ποικίλα σενάρια. Σε αυτή τη συνεδρία, τέθηκε σε εφαρμογή η αποκτηθείσα γνώση από την πρώτη ημέρα, με την επεξεργασία διαφόρων σεναρίων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και τη συζήτηση πρακτικών λύσεων.
Το εργαστήριο του προγράμματος PARTES αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της προστασίας των χώρων λατρείας και την ευαισθητοποίηση των θρησκευτικών κοινοτήτων και των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών οργανισμών ως προς την ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών και προσωπικών τους δεδομένων, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεργασίας για την καλύτερη κατά το δυνατό εξεύρεση λύσεων στα ολοένα ανακύπτοντα ζητήματα ασφαλείας.

Common ground being walked, not just talked: Ο διαθρησκειακός διάλογος μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του Διορθοδόξου Κέντρου.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των
επιμορφωτικών δράσεων για εκπαιδευτικούς, διοργάνωσε σε συνεργασία με
τον διακρατικό οργανισμό KAICIID, ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
γνωριμίας με τις θρησκευτικές κοινότητες της Αθήνας και τους
θρησκευτικούς λειτουργούς τους, με τίτλο: «Common ground being walked,
not just talked» κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024. Στόχος μας
είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες σε βάθος τις θρησκευτικές κοινότητες
της πρωτεύουσας, την ιστορία και τους λατρευτικούς της χώρους και να
αξιοποιήσουν παιδαγωγικά τις δυνατότητες που προσφέρονται για την
ανάπτυξη του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου στο πλαίσιο
σχολικών δραστηριοτήτων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν συγκρούσεις,
προκαταλήψεις και στερεότυπα. Σε ένα τέτοιο ιστορικό μέρος όπως η Αθήνα,
η παρουσία των θρησκειών διαχρονικά συνθέτει ένα μωσαϊκό του σύγχρονου
πολιτισμού μας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη
συνύπαρξη θρησκειών και ανθρώπων, μέσα από τα μνημεία, την τέχνη και την
ιστορία, αλλά και να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με θρησκευτικούς
εκπροσώπους. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν οι εξής
δράσεις:
-Ενημερωτική συνάντηση/εργαστήριο των συμμετεχόντων στο Διορθόδοξο
Κέντρο. Θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στον διαθρησκευτικό διάλογο,
βασικές αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των επισκέψεων σε θρησκευτικές
κοινότητες και χώρους λατρείας.
-Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Συναγωγή Αθηνών και συνάντηση με τον
σοφολογιώτατο Ραββίνο Γκάμπριελ Νεγρίν.
-Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και συνάντηση με τον
σοφολογιώτατο Ιμάμη Ζακί Σίντι Μοχαμέντ.
-Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και
συνάντηση με τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Θωμά Συνοδινό, προϊστάμενο του
Ιερού Ναού.
Οι επισκέψεις αυτές περιλαμβάνουν ειδικές ξεναγήσεις, η συμμετοχή είναι
δωρεάν και λόγω της φύσεως του προγράμματος τηρείται αυστηρά σειρά
προτεραιότητας για την συμμετοχή.
Δείτε το VIDEO

Το Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου

Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα είχε, στις 10 Μαΐου 2024, η επιστημονική ομάδα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.
Η ομάδα αποτελούμενη από τους: κα Καλλιόπη Μαυραγκά, κ. Χρήστο Νάσιο και κ. Σέργιο Βοΐλα, αφού μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για τις δράσεις του Κέντρου στο πλαίσιο της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Επίσης, τα στελέχη του Κέντρου ενημέρωσαν τον Σεβασμιώτατο Άγιο Βελγίου για τη δεκαετή και πλέον προσφορά του Διορθοδόξου Κέντρου στον άξονα των εκπαιδευτικών δράσεων, ενώ αρμοδίως ανακοίνωσαν τη συμμετοχή του Διορθοδόξου Κέντρου σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχετικά με τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη των Αβραμιαίων θρησκειών μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθως, συζητήθηκε η προοπτική και η συμμετοχή του Διορθοδόξου Κέντρου στην «Επιτροπή των Αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει» (CROCEU), Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου.
Τέλος, η αντιπροσωπεία του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε την ευλογία να συζητήσει με τον Σεβασμιώτατο κ. Αθηναγόρα για την ιστορική μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες και να ξεναγηθεί στους χώρους της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου και στην ενορία της Αγίας Μαρίνας. Στη συνάντηση παρευρέθη επίσης ο Αρχιμανδρίτης π. Αιμιλιανός Χατζηβασιλείου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Εράσμους Βρυξελλών – Erasmus University College.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος οργάνωσε επιμορφωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες για 25 Έλληνες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Erasmus Βρυξελλών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Democratic Dialogue At Schools – DD@S – Ο Δημοκρατικός Διάλογος στα σχολεία» στον άξονα δράσεων ERASMUS+ ΚΑ2 Έρευνα και Καινοτομία, 7 έως και 9 Μαΐου 2024. Οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων Διευθυντές σχολείων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων συμμετείχαν διά ζώσης στο πρόγραμμα για τον δημοκρατικό διάλογο στις σχολικές κοινότητες και έλαβαν μέρος σε ειδική επιμόρφωση στο Πανεπιστήμιο Erasmus Βρυξελλών. Το πρόγραμμα στο εν λόγω πανεπιστημιακό ίδρυμα περιελάμβανε εργαστήρια με διαφορετικές θεματικές, καθώς και επιμορφωτικές επισκέψεις σε οργανισμούς, Ναούς και σημεία ανάλογου ενδιαφέροντος. Η επιστημονική ομάδα του Διορθοδόξου Κέντρου, αποτελούμενη από τους: Δρ. Χρήστο Νάσιο, κα Καλλιόπη Μαυραγκά και κ. Σέργιο Βοΐλα ήταν υπεύθυνη για το εργαστήριο σχετικά με το ζήτημα της θέσης της θρησκείας στο σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο συντονίζοντας εκπαιδευτικούς και φοιτητές, Έλληνες και ξένους, στην ομαδοσυνεργατική προσέγγιση του θέματος. Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και στην ιστοσελίδα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο European Practitioners Network Against Antisemitism (EPNA)

Πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, 17 έως 19 Απριλίου 2024 το επιμορφωτικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκoύ Δικτύου Διακεκριμένων Ειδικών κατά του Αντισημιτισμού – The European Practitioners Network against Antisemitism (EPNA), το οποίο αποτελεί φορέα που περιλαμβάνει οργανισμούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πέραν αυτής, και τελεί υπό την αιγίδα και εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το θέμα του εργαστηρίου ήταν: «Αντισημιτισμός: Άρνηση, Διαστρέβλωση, Συγκάλυψη». Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετέχει κατόπιν ειδικής προσκλήσεως ως ο μοναδικός εκπρόσωπος από τη χώρα μας. Το Διορθόδοξο Κέντρο εκπροσώπησε ο κ. Σέργιος Βοΐλας.

Διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος SOPHIE

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος το Σάββατο 13 Απριλίου το διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος SOPHIE, στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο είναι ένας εκ των εταίρων. Το πρόγραμμα αφορά στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και στην ενίσχυση της διαδικτυακής μάθησης με εφαρμογή καινοτόμων βιωματικών μεθόδων και θεατροπαιδαγωγικών τεχνικών για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών/μαθητριών και γονέων.
Οι εταίροι από τη Σλοβενία, Ιταλία και Ισπανία παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου και τα πορίσματα από την πιλοτική εκπαιδευτική διαδικασία που αντίστοιχα διεξήχθη στις χώρες τους. Στη συνέχεια, ειδικοί ομιλητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και σχετικά επίσης με την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Επίσημης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Σακιώτης και ακολούθως μίλησαν εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αξιωματικός κ. Γεώργιος Νάκος από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η κα Ναταλία Μανανά, Ψυχολόγος εκ μέρους του Cyber Security International Institute (CSII) και ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Σταυρόπουλος από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου Δρ. Χρήστος Νάσιος παρουσίασε τη συμβολή του Κέντρου στην υλοποίηση του προγράμματος. Την ευθύνη του συνεδρίου είχε ο οργανισμός Symplexis, ο οποίος είναι και εταίρος του έργου.
Πληροφορίες για το έργο και για το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε μπορείτε να βρείτε εδώ:

“Ασφαλής και συμπεριληπτική διαδικτυακή μάθηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση”

Tο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο οργανισμός Σύμπλεξις (Symplexis), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Sophie Project “Ασφαλής και συμπεριληπτική διαδικτυακή μάθηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, διοργανώνουν διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το
Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 9:30 π.μ. – 2:00 μ.μ.
στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ) Interorthodox Centre, Ιερά Μονή Πεντέλης, Π. Πεντέλη
Το Sophie Project έχει ως στόχο την προώθηση της συμπεριληπτικής μάθησης και της ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου με σκοπό την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης των σπουδών, εμπλέκοντας ενεργά μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς μέσω καινοτόμων βιωματικών μεθόδων.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα του έργου και επιπλέον θα υπάρξουν ομιλίες και εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων για τα θέματα του διαδικτύου και είναι ανοικτό σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, γονείς και μαθητές, μαθήτριες.
Εγγραφές: ΕΔΩ
Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν, η γλώσσα εργασιών είναι τα Αγγλικά, ενώ θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
9.30 – 10.00
Registrations
10.00 – 10.15 Welcome by the organizers (Symplexis, Greece & Interorthodox Centre of the Church of
Greece) & the SOPHIE coordinator (La XIXA, Spain)
10.15 – 10.30 Greetings by the Representation of the European Commission in Greece
Ioannis Sakiotis, Head of Media & Policy Analysis

10.30 – 12.00 The SOPHIE Erasmus+ Project

Presentation of the SOPHIE results (La XIXA)
• Sophie Handbook for Teachers
• Sophie Card Game for Families
• Sophie Infographic: Online Security and Cyberbullying: Tips for Families

Experiences & Good practices (All SOPHIE partners)

La XIXA and Escola L’ Esperança (Spain), Symplexis and the Interorthodox Centre of the Church of Greece (Greece), CESIE and Istituto Comprensivo Statale Cassarà-Guida (Italy), Inter-kulturo and Os Rudolfa Maistra Sentilj (Slovenia).
12.00 – 12.30 Coffee break
Guest speakers
12.30 – 12.50 Dr Georgios A. Nakos, Police Major, Psychologist
Hellenic Police, Cyber Crime Division

“Online hazards and minor’s delinquency on today’s era. Coping mechanisms and strategies for parents”
12.50 – 13.10 Maria – Natalia Manana, Psychologist & Psychotherapist (CBT), CSIi Research Associate
Cyber Security International Institute (CSIi)

“How to Browse the Internet Safely”
13.10 – 13.30 Vassileios Stavropoulos, Language & Literature Professor
Varvakeio Model Gymnasium

“Online learning communities in school education: Effectiveness and Perspectives”
13.30 – 13.45 Marine Masson, Project Manager, La Xixa, Spain
La XIXA

“Using theatrical techniques to foster inclusive and safe learning among the school community. Methodologies and experiences of La Xixa”
13.45-14.00 Closing remarks – Evaluation by participants

Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

«Τρόπος του λέγειν»: μαθητικό συνέδριο του Διορθοδόξου Κέντρου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο-Λύκειο «Ώθηση»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο μαθητικό συνέδριο που διοργάνωσε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γυμνάσιο – Λύκειο «Ώθηση» υπό τον τίτλο «Tρόπος του λέγειν…», οι νέοι και οι νέες απέναντι στον μισαλλόδοξο λόγο και τη ρητορική του μίσους, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.
Μαθήτριες και μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους συναντήθηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο και συνομίλησαν για το φαινόμενο της ρητορικής του μίσους, τα αίτια και τις εκφάνσεις του, και με πνεύμα συνεργασίας αναζήτησαν τρόπους αντιμετώπισής του.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΓΕΛ ΩΘΗΣΗ, 2ο ΓΕΛ Κορωπίου, 2ο Γυμνάσιο Μεγάρων, 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας, ΓΕΛ Πεντέλης, 5ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, 3ο Γυμνάσιο Ιλίου, Γυμνάσιο Ώθηση, ενώ μέσω διαδικτύου συμμετείχε το ελληνορθόδοξο σχολείο του Αποστόλου Πέτρου Νέας Υόρκης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – St. Peter the Apostle Greek Orthodox Church Greek School, Bronx, NY.
Παρέμβαση – ομιλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποίησε από το Φανάρι ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Μ.τ.Χ.Ε και Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.
Ειδική εισήγηση-εργαστήριο για τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των μαθητών πραγματοποίησε η κα Ολυμπία Μαρία Ποντίκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν: ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, ο κ. Ανδρέας Μαρίνος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η κα Σοφία Κατσαούνη, Διεθύντρια Γυμνασίου «Ώθηση» και ο κ. Στάικος Δέδες, Διευθυντής Λυκείου «Ώθηση».
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Δρ. Χρήστο Νάσιο, επιστημονικό συνεργάτη Διορθοδόξου Κέντρου, υποψ. Δρ. Ελένη Κατσάρα-θεολόγος και Χριστίνα Μπορομπόκα-φιλόλογος, καθηγήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου «Ώθηση». Στόχος του Διορθοδόξου Κέντρου είναι εφεξής ο «Τρόπος του λέγειν» ως μαθητικό συνέδριο να πραγματοποιείται ετησίως με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου, ώστε να δίνεται βήμα στις μαθήτριες και τους μαθητές ελληνικών σχολείων εντός και εκτός συνόρων να προβάλλουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η τοπική πιλοτική εφαρμογή στην Αθήνα με μαθητές επιπέδου L2 του προγράμματος «ALL IN!» ERASMUS+ project, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Το πρόγραμμα της ΜΚΟ «Αποστολή» δίνει στους μετανάστες που ζουν στην Αθήνα -ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα και με τον ελληνικό πολιτισμό, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα οργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «ALL IN!» Erasmus+ project. Η κ. Αγγέλα Μεταλληνού και ο κ. Γιάννης Κοτσανάς μοιράστηκαν με τους μαθητές εμπειρίες, τεχνικές και μεθόδους εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – πρόγραμμα PARTES.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 στα κεντρικά γραφεία του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδική συνάντηση με θέμα «Δίαυλοι διαθρησκειακής επικοινωνίας στην Ελλάδα» στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES σχετικά με την προστασία χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος από επιθέσεις ή βανδαλισμούς. Ο Μόνιμος Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Σέργιος Βοΐλας, παρουσίασε τη δεκαετή δράση και τις πρωτοβουλίες του Διορθοδόξου Κέντρου πάνω στα θέματα αυτά και έκανε ειδική εισήγηση ως μέλος του Interreligious Experts’ Committee του ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES. Στη συνάντηση μίλησαν ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Νικόλαος Γερασιμίδης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, η κ. Ανδριανή Ρετζέπη, η οποία παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PARTES, oι Καθηγητές κ. Νίκος Μαγγιώρος και κ. Αγγελική Ζιάκα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης κ. Ραχμή Μπασιά, ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Νικόλαος Λαλαζήσης παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SPIRIT. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα των απειλών εναντίων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και σχετικά με την προστασία των χώρων λατρείας, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός διαθρησκευτικού συμβουλίου στην πόλη των Αθηνών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο κ. Θανάσης Χειμωνάς, Αντιδήμαρχος κοινωνικής ένταξης μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών στην Αθήνα κ. Θεόδωρος Κοντίδης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, , ο Πρεσβύτερος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθήνας κ. Δημήτριος Μπούκης, η κ. Καλλιόπη Μαυραγκά εκ του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής. Επιπλέον, παραβρέθηκαν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων.