“Ασφαλής και συμπεριληπτική διαδικτυακή μάθηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση”

Tο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο οργανισμός Σύμπλεξις (Symplexis), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Sophie Project “Ασφαλής και συμπεριληπτική διαδικτυακή μάθηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, διοργανώνουν διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το
Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 9:30 π.μ. – 2:00 μ.μ.
στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ) Interorthodox Centre, Ιερά Μονή Πεντέλης, Π. Πεντέλη
Το Sophie Project έχει ως στόχο την προώθηση της συμπεριληπτικής μάθησης και της ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου με σκοπό την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης των σπουδών, εμπλέκοντας ενεργά μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς μέσω καινοτόμων βιωματικών μεθόδων.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα του έργου και επιπλέον θα υπάρξουν ομιλίες και εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων για τα θέματα του διαδικτύου και είναι ανοικτό σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, γονείς και μαθητές, μαθήτριες.
Εγγραφές: ΕΔΩ
Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν, η γλώσσα εργασιών είναι τα Αγγλικά, ενώ θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
9.30 – 10.00
Registrations
10.00 – 10.15 Welcome by the organizers (Symplexis, Greece & Interorthodox Centre of the Church of
Greece) & the SOPHIE coordinator (La XIXA, Spain)
10.15 – 10.30 Greetings by the Representation of the European Commission in Greece
Ioannis Sakiotis, Head of Media & Policy Analysis

10.30 – 12.00 The SOPHIE Erasmus+ Project

Presentation of the SOPHIE results (La XIXA)
• Sophie Handbook for Teachers
• Sophie Card Game for Families
• Sophie Infographic: Online Security and Cyberbullying: Tips for Families

Experiences & Good practices (All SOPHIE partners)

La XIXA and Escola L’ Esperança (Spain), Symplexis and the Interorthodox Centre of the Church of Greece (Greece), CESIE and Istituto Comprensivo Statale Cassarà-Guida (Italy), Inter-kulturo and Os Rudolfa Maistra Sentilj (Slovenia).
12.00 – 12.30 Coffee break
Guest speakers
12.30 – 12.50 Dr Georgios A. Nakos, Police Major, Psychologist
Hellenic Police, Cyber Crime Division

“Online hazards and minor’s delinquency on today’s era. Coping mechanisms and strategies for parents”
12.50 – 13.10 Maria – Natalia Manana, Psychologist & Psychotherapist (CBT), CSIi Research Associate
Cyber Security International Institute (CSIi)

“How to Browse the Internet Safely”
13.10 – 13.30 Vassileios Stavropoulos, Language & Literature Professor
Varvakeio Model Gymnasium

“Online learning communities in school education: Effectiveness and Perspectives”
13.30 – 13.45 Marine Masson, Project Manager, La Xixa, Spain
La XIXA

“Using theatrical techniques to foster inclusive and safe learning among the school community. Methodologies and experiences of La Xixa”
13.45-14.00 Closing remarks – Evaluation by participants

Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

«Τρόπος του λέγειν»: μαθητικό συνέδριο του Διορθοδόξου Κέντρου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο-Λύκειο «Ώθηση»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο μαθητικό συνέδριο που διοργάνωσε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γυμνάσιο – Λύκειο «Ώθηση» υπό τον τίτλο «Tρόπος του λέγειν…», οι νέοι και οι νέες απέναντι στον μισαλλόδοξο λόγο και τη ρητορική του μίσους, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.
Μαθήτριες και μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους συναντήθηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο και συνομίλησαν για το φαινόμενο της ρητορικής του μίσους, τα αίτια και τις εκφάνσεις του, και με πνεύμα συνεργασίας αναζήτησαν τρόπους αντιμετώπισής του.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΓΕΛ ΩΘΗΣΗ, 2ο ΓΕΛ Κορωπίου, 2ο Γυμνάσιο Μεγάρων, 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας, ΓΕΛ Πεντέλης, 5ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, 3ο Γυμνάσιο Ιλίου, Γυμνάσιο Ώθηση, ενώ μέσω διαδικτύου συμμετείχε το ελληνορθόδοξο σχολείο του Αποστόλου Πέτρου Νέας Υόρκης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – St. Peter the Apostle Greek Orthodox Church Greek School, Bronx, NY.
Παρέμβαση – ομιλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποίησε από το Φανάρι ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Μ.τ.Χ.Ε και Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.
Ειδική εισήγηση-εργαστήριο για τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των μαθητών πραγματοποίησε η κα Ολυμπία Μαρία Ποντίκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν: ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, ο κ. Ανδρέας Μαρίνος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η κα Σοφία Κατσαούνη, Διεθύντρια Γυμνασίου «Ώθηση» και ο κ. Στάικος Δέδες, Διευθυντής Λυκείου «Ώθηση».
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Δρ. Χρήστο Νάσιο, επιστημονικό συνεργάτη Διορθοδόξου Κέντρου, υποψ. Δρ. Ελένη Κατσάρα-θεολόγος και Χριστίνα Μπορομπόκα-φιλόλογος, καθηγήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου «Ώθηση». Στόχος του Διορθοδόξου Κέντρου είναι εφεξής ο «Τρόπος του λέγειν» ως μαθητικό συνέδριο να πραγματοποιείται ετησίως με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου, ώστε να δίνεται βήμα στις μαθήτριες και τους μαθητές ελληνικών σχολείων εντός και εκτός συνόρων να προβάλλουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η τοπική πιλοτική εφαρμογή στην Αθήνα με μαθητές επιπέδου L2 του προγράμματος «ALL IN!» ERASMUS+ project, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Το πρόγραμμα της ΜΚΟ «Αποστολή» δίνει στους μετανάστες που ζουν στην Αθήνα -ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα και με τον ελληνικό πολιτισμό, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα οργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «ALL IN!» Erasmus+ project. Η κ. Αγγέλα Μεταλληνού και ο κ. Γιάννης Κοτσανάς μοιράστηκαν με τους μαθητές εμπειρίες, τεχνικές και μεθόδους εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – πρόγραμμα PARTES.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 στα κεντρικά γραφεία του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδική συνάντηση με θέμα «Δίαυλοι διαθρησκειακής επικοινωνίας στην Ελλάδα» στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES σχετικά με την προστασία χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος από επιθέσεις ή βανδαλισμούς. Ο Μόνιμος Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Σέργιος Βοΐλας, παρουσίασε τη δεκαετή δράση και τις πρωτοβουλίες του Διορθοδόξου Κέντρου πάνω στα θέματα αυτά και έκανε ειδική εισήγηση ως μέλος του Interreligious Experts’ Committee του ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES. Στη συνάντηση μίλησαν ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Νικόλαος Γερασιμίδης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, η κ. Ανδριανή Ρετζέπη, η οποία παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PARTES, oι Καθηγητές κ. Νίκος Μαγγιώρος και κ. Αγγελική Ζιάκα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης κ. Ραχμή Μπασιά, ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Νικόλαος Λαλαζήσης παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SPIRIT. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα των απειλών εναντίων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και σχετικά με την προστασία των χώρων λατρείας, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός διαθρησκευτικού συμβουλίου στην πόλη των Αθηνών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο κ. Θανάσης Χειμωνάς, Αντιδήμαρχος κοινωνικής ένταξης μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών στην Αθήνα κ. Θεόδωρος Κοντίδης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, , ο Πρεσβύτερος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθήνας κ. Δημήτριος Μπούκης, η κ. Καλλιόπη Μαυραγκά εκ του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής. Επιπλέον, παραβρέθηκαν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων.

Επιμορφωτική δράση του Διορθοδόξου Κέντρου με τους εκπαιδευτικούς της Κορινθίας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης της 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κορινθίας κ. Ηλία Γεραρή διοργάνωσε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με εκπαιδευτικούς της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής στις 20/02/2024. Τη διαδικτυακή εκδήλωση χαιρέτισε και ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου. Το θέμα της συνάντησης που παρουσίασε ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου Δρ. Χρήστος Νάσιος στους εκπαιδευτικούς ήταν «Εισαγωγή στη Βικιπαίδεια και στις εκπαιδευτικές της χρήσεις». Το webinar για τη συγγραφή λημμάτων της Βικιπαίδειας παρακολούθησε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκφράστηκε η επιθυμία να πραγματοποιηθούν και αντίστοιχες διά ζώσης συναντήσεις.

Θρησκευτικές κοινότητες – ηλεκτρονικά και διαδικτυακά Μέσα, η μαρτυρία της Εκκλησίας μέσα από τις δράσεις του Διορθοδόξου Κέντρου

Κατόπιν προσκλήσεως της αναπλ. Καθηγήτριας κ. Αγγελικής Γαζή, ο κ. Σέργιος Βοΐλας μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέπτυξε το θέμα «θρησκευτικές κοινότητες & ηλεκτρονικά & διαδικτυακά Μέσα» στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη δημοσιογραφία» του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου στις 20/12/2023. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε η ευκαιρία στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου να ενημερωθούν για τη σχέση των θρησκευτικών κοινοτήτων με τα Μέσα Ενημέρωσης τόσο στην πατρίδα μας αλλά και εκτός των συνόρων. Επίσης, παρουσιάσθηκε η μαρτυρία της Εκκλησίας της Ελλάδος στον χώρο της ενημέρωσης με κυρίαρχα μέσα τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 FM καθώς και τη λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας www.ecclesia.gr , αλλά και τη λειτουργία και προσφορά του Διορθοδόξου Κέντρου www.intero.gr ως φορέα διαλόγου.

Η ετήσια συνάντηση του European Council of Religious Leaders στο Βερολίνο

Το European Council of Religious Leaders πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή του στο Βερολίνο από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα: «Η θρησκεία ως διαχωριστικός ή ως συνδετικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κοινότητες;» – «Religion as a Divider or Connector in European Societies and Communities?». Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Dietrich Bonhoeffer Haus, που πήρε το όνομά του από τον διακεκριμένο πάστορα και θεολόγο Dietrich Bonhoeffer που πλήρωσε το υπέρτατο τίμημα -εκτελέστηκε από τους Ναζί, επειδή αρνήθηκε να συμβιβαστεί με το ναζιστικό καθεστώς, μένοντας πιστός στις ηθικές του αρχές, στην θρησκεία, και στις χριστιανικές του πεποιθήσεις.
Μόνιμο μέλος του εν λόγω Συμβουλίου ECRL αποτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την φετινή χρονιά, κύριο μέλημα συνάντησης του ECRL, ήταν η ολοένα αυξανόμενη πόλωση και οι διαιρέσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες – κοινότητες, καθώς και το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι θρησκευτικοί και οι διαθρησκευτικοί φορείς ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της κοινωνικής αρμονίας σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Το ECRL καταδίκασε σθεναρά τη Χαμάς και κάθε τρομοκρατική ενέργεια που αφαιρεί ζωές αθώων ανθρώπων. Δήλωσε την αλληλεγγύη του για όλα τα αθώα θύματα της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης, τόσο από την πλευρά των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Παράλληλα, έκανε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και άμεση κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους που υποφέρουν.
Ταυτόχρονα, εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η υποστήριξη του Συμβουλίου ECRL προς τον ουκρανικό λαό και στην αντίσταση στη ρωσική εισβολή, ενώ αποφάσισε τη συνέχιση της ενθάρρυνσης προς τους θρησκευτικούς παράγοντες σε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν την πλήρη απομάκρυνση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη και τη δημιουργία ενός βιώσιμου οδικού χάρτη για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση.
Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης κ. Σέργιος Βοΐλας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Yahad-In Unum, στο σεμινάριο “Local Aspects of the Holocaust in East and Southeast Europe”

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και τον οργανισμό Yahad-In Unum, συμμετείχε στο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα “Local Aspects of the Holocaust in East and Southeast Europe”, που διοργανώθηκε στις 23-24 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα, εκπροσωπούμενο από τον επιστημονικό συνεργάτη του Δρ. Χρήστο Νάσιο, ο οποίος απηύθυνε μία σύντομη ομιλία-χαιρετισμό κατά την έναρξη του προγράμματος.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο 5ο European Policy Dialogue Forum

Στο 5ο European Policy Dialogue Forum που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ 13 -15 Νοεμβρίου 2023 συμμετείχε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο συγκεκριμένο Forum κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος στον λόγο του τόνισε την ανάγκη της αλληλεγγύης και όχι της παθητικής ανοχής στο πρόβλημα των μεταναστών, ενώ επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των νέων εντός των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο κ. Σέργιος Βοΐλας, KAICIID Fellow Alumni εκπροσωπώντας το Διορθόδοξο Κέντρο παρουσίασε τη συμμετοχή του Κέντρου στο πρόγραμμα Erasmus + KA2 και συγκεκριμένα του προγράμματος DD@S – Democratic Dialogue at school στην παράλληλη εκδήλωση Market Space of Ideas του Forum. Επίσης στο χώρο του συνεδρίου υπήρξε παρουσίαση του νέου προγράμματος που υλοποιεί το Διορθόδοξο Κέντρο σε συνεργασία με το KAICIID με υπεύθυνη την Επιστημονική Συνεργάτη του Κέντρου κα Καλλιόπη Μαυραγκά, KAICIID Fellow Alumni.