- Από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2023 το Διορθόδοξο Κέντρο διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο – εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 “ALL IN” με τους συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας τους φορείς τους, να προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) αλλά και από Ιδρύματα όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Siena (Università per Stranieri di Siena – Ateneo Internazionale).
Oι Ευρωπαίοι εταίροι του έργου αλλά και Έλληνες εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τρόποι για την αντιμετώπιση της υπό συνεχή διαμόρφωση νέας πραγματικότητας που σχετίζεται με την μετανάστευση, τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές και την διδασκαλία ξένης γλώσσας σε διάφορα επίπεδα. Οι επιμορφωτές και οι ομιλητές βοήθησαν στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας των συμμετεχόντων και την εμπλούτισαν μέσω της ενεργούς συμμετοχής και της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ημέρες επιμόρφωσης από τους:
Κυριακή Μαντέλλου, Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,
Δάφνη Γαβρίλη, Διευθύντρια Πειραματικού Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθηνών,
Cliff Parry Msc, Academic Manager at British Council,
Μαρία Βαρβέρη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας,
Δρ. Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου,
Ευαγγελία Καραγιάννη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου Κλάδου Αγγλικής Γλώσσας,
Γιώργος Αλεξόπουλος, General Manager – Symplexis,
Βασιλική Κοσμάτου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 1ο Γενικό Λύκειο Ιλίου,
Αγγέλα Μεταλληνού, καθηγήτρια Γερμανική Γλώσσας, Αρσάκεια Εκπαιδευτήρια Αθηνών.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιπλέον και μια ημέρα επίσκεψης στους εξής φορείς και σχολεία: Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών, στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και στην οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Παρουσίαση του προγράμματος ΕΝΤΑΞΗ-INTEGRATION της «Αποστολής» σε εκπαιδευτικό forum του Διορθοδόξου Κέντρου
Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, ομάδα Ελλήνων και ξένων εκπαιδευτικών, που συνεδριάζει στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, επισκέφθηκε την οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα του προγράμματος ΕΝΤΑΞΗ-INTEGRATION (Ελληνική Γλώσσα – Ελληνικός Πολιτισμός), το οποίο περιλαμβάνει τμήματα όπου παραδίδονται μαθήματα για τις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, καθώς και τμήμα Πολιτογράφησης, που αφορά στις εξετάσεις για την επάρκεια γνώσεων σύμφωνα με τον Οδηγό απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας. Χαρακτηριστικό της ποιότητας των μαθημάτων είναι ότι οι εν λόγω εξετάσεις παρουσιάζουν ποσοστά επιτυχίας 96% έως 100%. Ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Κοτσανάς, ο οποίος είναι ο συντονιστής του προγράμματος, υποδέχθηκε τους εκπαιδευτικούς, ενώ έγινε συζήτηση με τους μαθητές και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 “ALL IN”, στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, από την 14η έως και την 16η Φεβρουαρίου 2023, επιμορφωτικό σεμινάριο για καθηγητές ξένων γλωσσών επί θεμάτων εκμάθησης ξένης γλώσσας για πρόσφυγες και μετανάστες. Με την ευκαιρία της παραμονής τους στην χώρα μας οι ξένοι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν σχολεία και δομές, όπως το 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών και το Ελληνικό Forum Μεταναστών.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Διαθρησκειακός διάλογος και θέματα δημοκρατίας
Με αφορμή φαινόμενα Αντισημιτισμού και Ισλαμοφοβίας και το πως και κατά πόσο μετασχηματίζουν αυτά τις σύγχρονες δημοκρατίες, o μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου κ. Σέργιος Βοΐλας παρουσίασε σε ειδικό εργαστήριο τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στον διαθρησκειακό διάλογο και την σημασία του διαλόγου για την επίλυση κοινωνικών συγκρούσεων. Ιδιαίτερα για τα θέματα του σύγχρονου Αντισημιτισμού χρησιμοποιήθηκε υλικό που προέρχεται από το Combat Antisemitism Movement, ενώ σχετικά με φαινόμενα Ισλαμοφοβίας τονίστηκε η ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή της Θράκης και ο σημαντικός ρόλος των τοπικών Ιεραρχών με παραδείγματα.
Το εργαστήριο αυτό για θέματα δημοκρατίας και διαλόγου διοργάνωσε το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και το παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και καθηγήτριες από Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ψυχολόγοι και εργαζόμενες σε δομές προσφύγων.