Το Δίκτυο Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, το Δίκτυο Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών συμμετείχε στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και πιο συγκεκριμένα στην ειδική συνεδρία για τα συνεργατικά δίκτυα βιβλιοθηκών με τίτλο «Οι ειδικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα: Η δικτύωση ως απάντηση σε κοινές προκλήσεις».
Στη συνεδρία αυτή, αρχικά οι εκπρόσωποι των δικτύων παρουσίασαν τα σχήματα στα οποία συμμετέχουν, τις βιβλιοθήκες-μέλη, τους σκοπούς, τις δράσεις που υλοποιούν, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Στο δεύτερο σκέλος της συνεδρίας και στη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα δίκτυα, και πιο συγκεκριμένα την αναγκαιότητα διασύνδεσης με άλλους φορείς, τα πεδία σύμπραξής τους, την οργάνωσή τους και την εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων για την ένταξη και συμμετοχή τους σε κάποιο δίκτυο.
Το Δίκτυο Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών εκπροσώπησαν η κ. Ειρήνη Γρυπαίου από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο π. Καλλίνικος Ευαγγελόπουλος από την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου και η κ. Αργυρώ Σουρέλα από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Τη συνεδρία συντόνισε ο κ. Μιχάλης Σφακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της συνεδρίας ΕΔΩ, ειδικότερα για το δίκτυο των εκκλησιαστικών & θεολογικών βιβλιοθηκών από το 50:33.

Επίσης μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη των συμμετεχόντων στην ραδιοφωνική εκπομπή Βιβλιοθήκες στα FM

Το διαθρησκευτικό ψηφιδωτό της Χαλκίδας. Τα Ελληνικά σχολεία σε διάλογο με τις κοινότητες

Στο πλαίσιο φοίτησης στο πρόγραμμα του διακρατικού οργανισμού KAICIID International Fellows Programme European Cohort 2021 της Καλλιόπης Μαυραγκά εκ του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώθηκε ένα καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Το διαθρησκευτικό ψηφιδωτό της Χαλκίδας. Τα Ελληνικά σχολεία σε διάλογο με τις κοινότητες» για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 17-24 Οκτωβρίου 2021, με στόχους την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, της αλληλεγγύης και της ειρηνική συνύπαρξης μέσω εκπαιδευτικών δράσεων.
Μια ομάδα 24 έμπειρων δασκάλων και καθηγητών επιμορφώθηκε στην Πεντέλη και τη Χαλκίδα για δύο εβδομάδες και απέκτησε ή/και βελτίωσε γνώσεις και δεξιότητες για να μπορούν να αντιμετωπιστούν θέματα διαφορετικότητας, τόσο θρησκευτικά όσο και πολιτιστικά, καθώς και να υιοθετηθούν αρχές και εργαλεία που προωθούν τον διάλογο με τον «άλλο».
Πιο συγκεκριμένα, η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Χαλκίδα επέτρεψε στις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στη διαχρονική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών και να γνωρίσουν προσωπικά την εβραϊκή κοινότητα της πόλης και τους δεσμούς αλληλεγγύης που διατηρούν με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι επιμορφούμενοι ενισχύθηκαν, ώστε να χρησιμοποιούν στην τάξη τα παραδείγματα αλληλεγγύης ως εκπαιδευτικά εργαλεία με στόχο να καλλιεργηθούν στους μαθητές οι αξίες του διαλόγου, της αποδοχής και της συνύπαρξης στην κοινωνία.
Την υλοποίηση της εν λόγω δράσης στήριξαν οι κύριοι Σέργιος Βοΐλας και Χρήστος Νάσιος εκ του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διορθόδοξο Κέντρο

Συνήλθε από Δευτέρα 4 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε τακτική Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών υπήρξαν εισηγήσεις για τρέχοντα ζητήματα, ενώ την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν ψηφοφορίες για την πλήρωση κενών Μητροπολιτικών εδρών.
Η όλη διαδικασία υπήρξε εύρυθμη και επιτυχής.