Καινοτόμος έρευνα και ηθική, διεθνής συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος CIVIS.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, 10:00 έως 17:00, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος η συνεδρία του προγράμματος με τίτλο “Novel Research and Ethics: from Neuroscience to AI”, το οποίο διοργανώνει η Νομική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο δράσεων του Ευρωπαϊκού Ακαδημαϊκού προγράμματος CIVIS. Προηγήθηκε η διοργάνωση με ευθύνη του Διορθοδόξου Κέντρου και κατόπιν αιτήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενός webinar στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο: “Θεολογία, Νευροεπιστήμη και Τεχνητή Νοημοσύνη A.I.”, όπου Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διδάκτορες και Ερευνητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη σχέση της Θεολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Πρόκειται για μια κοινή διοργάνωση με άλλα έξι πανεπιστήμια της συμμαχίας CIVIS και πέντε τμήματα του ΕΚΠΑ, η οποία φέρνει κοντά φοιτητές όλων των βαθμίδων (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, Διδάκτορες), αλλά και διδάσκοντες σε μια προσπάθεια διάχυσης γνώσης σε θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας. Εν προκειμένω στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε καίρια ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των νευροεπιστημών και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με εστίαση την υγεία, την ηθική, την επιστήμη καθώς και τη θρησκεία.
Τη συνεδρία χαιρέτισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιερά Μονή Πεντέλης και τους χώρους του Διορθοδόξου Κέντρου.
Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως επιμορφωτικός οργανισμός, με πλούσια επιστημονική και πολυδιάστατη επιμορφωτική δράση, αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον φιλόξενους χώρους επιστημονικών συνεδρίων και εργαστηρίων, ελληνικών και διεθνών φορέων με δραστηριότητα που συνεχώς διευρύνεται.

«Ενδυνάμωση Νέων και Διαπολιτισμική Συνύπαρξη στην Ξάνθη»

Πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2024 στην Ξάνθη, στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», Εργαστήριο με θέμα τη διαπολιτισμική συνύπαρξη και τη συνεργασία των νέων ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής.
Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με τη Μουφτεία Ξάνθης, υπό την αιγίδα του KAICIID. Τον συντονισμό του εργαστηρίου ανέλαβε ο οργανισμός συμβούλων επιχειρήσεων ΦΜ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Στο εν λόγω workshop ο συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και KAICIID Alumni Fellow κ. Σέργιος Βοΐλας παρουσίασε την πορεία του διαθρησκειακού διαλόγου μέσα από τις δράσεις και τα ποικίλα προγράμματα που υλοποιεί το Διορθόδοξο Κέντρο.
Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένας τέτοιος διάλογος στην Ξάνθη με την ιδιαίτερα πολυπολιτισμική ταυτότητα και με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων και πολιτών από διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, ο οποίος και πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία. Παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσεως ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πολυστύλου κ. Σωφρόνιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως. Ιδιαίτερη παρουσία και συμμετοχή είχαν ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης κ. Νεζντέν Χεμσερή και ο εφημέριος των Ορθοδόξων Αρμενικών Εκκλησιών Θράκης π. Τανιέλ Καλογλιάν. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκοί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εκπαιδευτικοί, νέοι, Φορείς πολιτισμού, επιχειρηματικότητας και Τοπικών Κοινοτήτων.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Μιχάλης Πουσπουρίκας, Συντονιστής του προγράμματος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης και η Καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Αναστασία Ασλανίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων ΦΜ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Η φιλοξενία διαλόγων, εργαστηρίων και συνεργασιών είναι στοιχείο ιδιαίτατα σημαντικό για την ειρηνική συνύπαρξη των τοπικών κοινωνιών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Σε αυτήν την προσπάθεια συνέβαλε και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στηρίζοντας το αξιέπαινο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, σε μια περιοχή με ειδική σημασία και αξία για τη χώρα μας.