Θρησκεία & Δημοσιογραφία στη Deutsche Welle

Στο διεθνές σεμινάριο της Ακαδημίας της Deutsche Welle με θέμα “Θρησκεία & Δημοσιογραφία” συμμετείχε το Διορθόδοξο Κέντρο. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου κ. Σέργιος Βοΐλας παρουσίασε την επικοινωνιακή εκστρατεία και προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της COVID-19. Το σεμινάριο περιελάμβανε παρουσίαση πρακτικών και εξάσκηση σε θέματα συνεντεύξεων, τρόπους οργάνωσης συνεντεύξεων τύπου, δηλώσεων σε Μ.Μ.Ε. κ.ά. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της DW στη Βόννη με την παρουσία σημαντικών συμμετεχόντων από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Πρόκειται για δεύτερο επίπεδο επιμόρφωσης ως συνέχεια του αντίστοιχου σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Αύγουστο του 2020.

Με το Yahad-In Unum στο Διορθόδοξο Κέντρο και στη Χαλκίδα

Συνεχίζοντας τη συνεργασία με τον οργανισμό Yahad-In Unum διοργανώθηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 διοργανώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα “The Holocaust by Bullets”. Την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκε το ερευνητικό έργο του γαλλικού οργανισμού, το πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό του, μέρος του οποίου έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά με τη βοήθεια του Διορθοδόξου Κέντρου, η εκπαιδευτική ηλεκτρονική πλατφόρμα με τον διαδραστικό χάρτη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και σχετικά workshops. Την δεύτερη ημέρα του προγράμματος (Κυριακή 23/10) πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Χαλκίδα με σκοπό να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί την ιδιαίτερη ιστορία διάσωσης της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων Εβραίων της πόλης χάρις στις προσπάθειες του Μητροπολίτη Γρηγορίου Πλειαθού, των Χριστιανών κατοίκων και της Αντίστασης. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συζητήσεις για το θέμα τη διαχρονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Εβραίων στην πόλη και τις πράξεις αλληλεγγύης κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο και με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Χαλκίδας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία επίσης να περιηγηθούν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Παρασκευής, στη Συναγωγή και στην εβραϊκή γειτονιά της πόλης, καθώς και στο εβραϊκό νεκροταφείο, την είσοδο του οποίου κοσμούν οι προτομές του Μητροπολίτη Γρηγορίου και του ήρωα Συνταγματάρχη Μορδεχάι Φριζή. Στην επιτυχή οργάνωση και υλοποίηση της επίσκεψης συνέβαλε ιδιαιτέρως ο εκπαιδευτικός , Διευθυντής Λυκείου και Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης κ. Σάββας Οβαδίας.

Σύγκρουση και Συνύπαρξη-Αγωγή στη Συγχώρηση

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Οκτωβρίου 2022 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος το επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς με θέμα “Σύγκρουση και Συνύπαρξη-Αγωγή στη Συγχώρηση” με υπεύθυνη την Δρ. Πέλη Γαλίτη, Εκπαιδευτική Σύμβουλο, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις για την καινοτόμο παιδαγωγική μέθοδο «Forgiveness Education», εμβάθυναν σε αυτή μέσω βιωματικών εργαστηρίων και γνώρισαν την αποτελεσματικότητά της μέσω καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν από σχολεία που ήδη την εφαρμόζουν.

Η Διεθνής Επιτροπή για τον Θεολογικό Διάλογο Αγγλικανών-Ορθοδόξων στο Διορθόδοξο Κέντρο

Η Διεθνής Επιτροπή για τον Θεολογικό Διάλογο Αγγλικανών-Ορθοδόξων συνήλθε στην Αθήνα από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, φιλοξενούμενη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Επιτροπή είναι ευγνώμων για την φιλοξενία και την υποδοχή των οποίων έτυχε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πεντέλης.
Η Επιτροπή συζήτησε διεξοδικώς και οριστικοποίησε ένα συμφωνημένο κείμενο σχετικό με το θέμα «Ευθανασία, Ευζωία: Η Βεβαία και Ασφαλής Ελπίδα (Συμφωνία της Πεντέλης)». Η Επιτροπή ξεκίνησε συζητήσεις στο θέμα της δωρεάς οργάνων και προτίθεται να συνεχίσει την εξέταση αυτού του θέματος στην επόμενη συνεδρίασή της.
Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, το έργο της Επιτροπής στηρίχθηκε στην καθημερινή προσευχή και λατρεία. Τα μέλη της Επιτροπής παραβρέθηκαν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Πεντέλης, όπου ενθυμήθηκαν με ευχαριστία προς τον Θεό την ζωή και την συμβολή στον Διάλογο των πρώην μελών της Επιτροπής τα οποία απεβίωσαν εφέτος, τους μακαριστούς Μητροπολίτες Διοκλείας κυρό Κάλλιστο και Φιλομηλίου κυρό Ηλία.
Η Επιτροπή επισκέφθηκε την Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αθήνα όπου έγιναν ευγενικώς δεκτοί από τον Προιστάμενο, τον Αιδεσιμολογιώτατο Canon κ. Leonard Doolan, και τον Βρεττανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Matthew Lodge. Η Επιτροπή επισκέφθηκε επίσης την καθέδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου έγιναν τιμητικώς και θερμώς δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Η Επιτροπή είχε την ευλογία να επισκεφθεί ιστορικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου της Ακροπόλεως, της Ακροπόλεως και του λόφου του Αρείου Πάγου.