Συμμετοχή στο συνέδριο: “Ολοκαύτωμα, γενοκτονίες και μαζικές θηριωδίες”

Στις 25 και τις 26 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ολοκαύτωμα, γενοκτονίες και μαζικές θηριωδίες: Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον», στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Ιδρύματος Fulbright Ελλάδας και εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA. Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες κ. Σέργιος Βοΐλας και κ. Χρήστος Νάσιος.

Εορτασμός μνήμης Αγίου Φωτίου

Ο φετινός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ιδρυτού της Μυριοβίβλου Βιβλιοθήκης και προστάτου των βιβλιοθηκονόμων, συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δημιουργία του Δικτύου Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στις 6 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι βιβλιοθηκών συναντήθηκαν για πρώτη φορά με σκοπό τη δημιουργία δικτύου.

Η εκδήλωση κατά το τρέχον έτος που διοργανώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2022 από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών είχε ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, με θέμα «Εκκλησία και Βιβλιοθήκες».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών και Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου κ. Ιωάννης. Εκ του Φαναρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Μ.τ.Χ.Ε. και Διευθυντής του Α ΄ Πατριαρχικού Γραφείου.

Την εκδήλωση συντόνισε κ. Σέργιος Βοΐλας, επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου.

Ομολογουμένως, κατά το 2021, λαμβανομένων υπόψη και των δεδομένων συνθηκών της πανδημίας, το Δίκτυο Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στους σκοπούς του. Με σύμμαχο την τεχνολογία και με διάθεση προσφοράς και ενίσχυσης του κοινωνικού συνόλου, έκανε τα πρώτα του βήματα φέρνοντας αρχικά σε επαφή συναφείς φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε διοργανώσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος και επιμορφώνοντας σε θέματα ζωτικής σημασίας για τις μονάδες πολιτισμού και διαφύλαξης της πνευματικής κληρονομιάς, όπως οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία κ.ά.π. Μέλημα του Δικτύου για το άμεσο μέλλον είναι η συνέχιση των δράσεων τόσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ειδική κατηγορία των εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών όσο και η πολύμορφη συμβολή του στην κοινωνία. Με δημιουργικότητα και συνεργασία, είναι βέβαιο ότι νέες προοπτικές διαγράφονται.