Μνημόνιο συνεργασίας Ιεράς Θεολογικής Σχολής και του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησία της Ελλάδος

Σήμερα, 22 Μαΐου, υπεγράφη σε αίθουσα του Οικουμενικού Πατριαρχείου  μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (στο εξής Ι.Θ.Σ.) και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος (στο εξής Δ.Κ.). Την Ι.Θ.Σ. εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής, Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος Δανιηλίδης, ο Σεβ. Μητρ. Τρανουπόλεως, κ. Γερμανός Χαβιαρόπουλος, ο Σεβ. Μητρ. Μύρων κ. Χρυσόστομος Καλαϊτζής και ο γραμματέας αυτής, Πανοσολ. Διακ. κ. Παΐσιος Κοκκινάκης. Το Δ.Κ. εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή αυτού, Σεβ. Μητρ. Θερμοπυλών κ. Ιωάννη Σακελλαρίου, τον επιστημονικό συνεργάτη του Δ.Κ., κ. Σέργιο Βοΐλα, και την γραμματέα του Δ.Κ., κα. Καλλιόπη Μαυραγκά.

Αντικείμενο της συμφωνίας αυτής αποτελεί η προαγωγή μιας πενταετούς συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε θέματα που αφορούν στη δημιουργική συνεργασία των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που ανακύπτουν σε όλα τα επίπεδα. Σκοπός της συνεργασίας αυτής ορίζεται εκ του μνημονίου «η διοργάνωση και η φιλοξενία διαλογικών συναντήσεων (συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διημερίδων), η επιμόρφωση ενηλίκων, η φιλοξενία παρεπιδημούντων αλλοδαπών διορθοδόξου ιδιότητος (φοιτητών, ερευνητών, κληρικών, πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών), η έντυπη και ηλεκτρονική τεκμηρίωση (Βιβλιοθήκη και Διαδίκτυο)».

Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Πρόεδρος της Εφορείας της Ι.Θ.Σ. τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασία αυτής για την πρόοδο των διορθοδόξων σχέσεων σε αυτήν την περίοδο δοκιμασιών. Στην αντιφώνηση του ο Διευθυντής του Δ.Κ. σημείωσε και ο ίδιος τη σημασία αυτής της συνεργασίας και τόνισε τη σχέση της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Μητέρα Αυτής Εκκλησία.

Ημερίδα: Γνωρίζοντας και διδάσκοντας για τον Ιουδαϊσμό

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτική ημερίδα στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς με θέμα «Γνωρίζοντας και διδάσκοντας για τον Ιουδαϊσμό μέσα από τη συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα», το οποίο υλοποίησε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας τις εκπαιδευτικές δράσεις και εργασίες που υλοποίησαν στα σχολεία τους και οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν, ομαδικές εργασίες, κείμενα, βίντεο, ζωγραφιές, δημιουργική γραφή, εκπαιδευτικές επισκέψεις, θεατρικά δρώμενα και βιωματικές δράσεις.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ο π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μ. Ιλίου, ο σοφολογιώτατος ραββίνος Αθηνών κ. Γκάμπριελ Νεγρίν και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.