Ένα ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο για τη μνήμη.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη με θέμα τη σφαγή στους Λιγκιάδες της Ηπείρου καθώς και η πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα της Δρ. Ζέτας Παπανδρέου «Τραυματική μνήμη και δημόσια ιστορία: Δίστομο 1944-2018» παρουσιάστηκαν σε ειδική θεματική βραδιά για τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του επιμορφωτικού προγράμματος που διοργανώνει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος για εκπαιδευτικούς με θέμα:  «Η Ευθύνη της Μνήμης και η Ευθύνη για το Μέλλον». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ. Γιώργος Μονογιούδης, Ειδικός Σύμβουλος Προγραμμάτων της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αξίζει να τονισθεί, ότι τόσο το ντοκιμαντέρ και η έκδοση όσο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διορθοδόξου Κέντρου, έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους προσκεκλημένους.

Το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου στο Διορθόδοξο Κέντρο

52 μαθητές από τη Γ’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου επισκέφθηκαν το Διορθόδοξο Κέντρο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για την ιστορία και τις δράσεις του Κέντρου. Την τάξη συνόδευαν οι καθηγητρίες κα Ελένη Πραντζίδου, η κα Ειρήνη Κουζουνά και η κα Γεωργία Φέλλιου.

Σχολικά πολιτιστικά προγράμματα στο Διορθόδοξο Κέντρο

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διορθόδοξο Κέντρο πραγματοποίησε σήμερα μεικτό τμήμα Γ’& Β΄ Γυμνασίου  του 6ου Ημερήσιου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο του σχολικού πολιτιστικού προγράμματος «Διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος» με συντονίστρια καθηγήτρια την κα Απολλωνία Ξενοπούλου. Το τμήμα συνόδευαν και δύο καθηγητές, η κα Ευαγγελία Λάιου και ο κ. Μιλτιάδης Κορέλης. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου και Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Πεντέλης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, ενώ πραγματοποιήθηκε workshop με τη φροντίδα των συνεργατών του Κέντρου, κα Καλλιόπη Μαυραγκά και κ. Χρήστο Νάσιο. Τέλος η συντροφιά των μαθητών περιηγήθηκε και ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό και στους χώρους της Ιεράς Μονής.

 

 

dav

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσιάζουν

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών για το Α’ εξάμηνο σπουδών στο μάθημα «Ερμηνευτικές Αρχές Δογματικής Θεολογίας» παρουσίασαν τις  φροντιστηριακές τους εργασίες στο Διορθόδοξο Κέντρο. Ο υπεύθυνος, Επίκουρος  Καθηγητής Δογματικής κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου ήταν ο συντονιστής της συνάντησης. Οι νέοι θεολόγοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Διορθοδόξου Κέντρου, ενώ είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή του Κέντρου και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη.