Το Διορθόδοξο Κέντρο με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Yahad-In Unum, στο σεμινάριο “Local Aspects of the Holocaust in East and Southeast Europe”

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και τον οργανισμό Yahad-In Unum, συμμετείχε στο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα “Local Aspects of the Holocaust in East and Southeast Europe”, που διοργανώθηκε στις 23-24 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα, εκπροσωπούμενο από τον επιστημονικό συνεργάτη του Δρ. Χρήστο Νάσιο, ο οποίος απηύθυνε μία σύντομη ομιλία-χαιρετισμό κατά την έναρξη του προγράμματος.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο 5ο European Policy Dialogue Forum

Στο 5ο European Policy Dialogue Forum που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ 13 -15 Νοεμβρίου 2023 συμμετείχε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο συγκεκριμένο Forum κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος στον λόγο του τόνισε την ανάγκη της αλληλεγγύης και όχι της παθητικής ανοχής στο πρόβλημα των μεταναστών, ενώ επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των νέων εντός των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο κ. Σέργιος Βοΐλας, KAICIID Fellow Alumni εκπροσωπώντας το Διορθόδοξο Κέντρο παρουσίασε τη συμμετοχή του Κέντρου στο πρόγραμμα Erasmus + KA2 και συγκεκριμένα του προγράμματος DD@S – Democratic Dialogue at school στην παράλληλη εκδήλωση Market Space of Ideas του Forum. Επίσης στο χώρο του συνεδρίου υπήρξε παρουσίαση του νέου προγράμματος που υλοποιεί το Διορθόδοξο Κέντρο σε συνεργασία με το KAICIID με υπεύθυνη την Επιστημονική Συνεργάτη του Κέντρου κα Καλλιόπη Μαυραγκά, KAICIID Fellow Alumni.

Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θρησκειών & Δογμάτων του Ιράν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σε συνέχεια της συνάντησης με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θρησκειών & Δογμάτων του Ιράν, που εδρεύει στην πόλη Qom, επισκέφθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εκπρόσωποι του Ιρανικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος εξέφρασαν το ενδιαφέρον για τις δράσεις του Κέντρου, τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και τις προοπτικές επιστημονικής συνεργασίας. Ο Πρύτανης του Ιδρύματος Dr. Seyed Abdolhassan Navab αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τόνισε την αγωνία του για τη συνεχιζόμενη έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Γάζας. Οι Επιστημονικοί Συνεργάτες του Κέντρου κ. Χρήστος Νάσιος, Σέργιος Βοΐλας και Καλλιόπη Μαυραγκά τόνισαν τις ακαδημαϊκές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο παραδόσεων, εξέφρασαν την ελπίδα τους για την κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη περιοχή και την άμεση επιστροφή των αιχμαλώτων στις οικογένειές τους, ενώ σημείωσαν ότι η προσευχή περί ειρήνης του σύμπαντος κόσμου είναι η μόνη ασφαλής οδός διαλόγου.
Ακολούθως, η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε και στη βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου από την υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο κα Ειρήνη Γρυπαίου.
Τον Πρύτανη του Ιδρύματος συνόδευαν οι: Dr. Rahman Bolhassani, Αντιπρύτανης, Dr. Hamed Shah Rafati, Γενικός Διευθυντής των Διεθνών Σχέσεων, Dr. Gholi Tabar, Διευθυντής τμήματος Αμερικής και Ευρώπης, Dr. Mohammad Hossein Navab, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Dr. Mohammad Hossein Taskhiri Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Μαχντί Κομί, Μορφωτικός Σύμβουλος της Ιρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και ο διερμηνέας κ. Αλί Καρατζί. Την αντιπροσωπεία συνόδεψε ο π. Αντώνιος Μαλούφ εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Volyn της Ουκρανίας, στο Διορθόδοξο Κέντρο

Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Volyn της Ουκρανίας, φιλοξενήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 31/10 – 02/11 2023, στο πλαίσιο της επισκέψεώς τους στην Ελλάδα. Η επιστημονική ομάδα του Διορθοδόξου Κέντρου ξενάγησε τους Ουκρανούς Ιερείς και τη συνοδεία τους στην Ιερά Μονή Πεντέλης και στους χώρους του Διορθοδόξου Κέντρου. Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον για τη συνεργασία των βιβλιοθηκών της Ακαδημίας του Volyn και του Διορθοδόξου Κέντρου. Επίσης συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα αυτής της από κοινού προσπάθειας στο πλαίσιο του δικτύου Εκκλησιαστικών Βιβλιοθηκών.
Την αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας, που έχει έδρα το Lutsk της δυτικής Ουκρανίας, αποτελούν ο Πρύτανης της, πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Volodymyr Vakin, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου, ο αντιπρύτανης, υπεύθυνος εκπαίδευσης, πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Vladyslav Fulmes, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας, ο Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Zhydychyn, Δρ. Konstantinos Marchenko, Καθηγητής Ποιμαντικής και ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της Ακαδημίας Πρωτοπρεσβύτερος Viktor Pushko, Καθηγητής Πατρολογίας.
Την διερμηνεία εξυπηρέτησε ο κ. Vasyl Prus, μεταπτυχιακός φοιτητής ΑΠΘ. Την αντιπροσωπεία συνόδευσε ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου.