Erasmus+ “DD@S: Δημοκρατικός διάλογος στο σχολείο

Tο Διορθόδοξο Κέντρο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “DD@S: Δημοκρατικός διάλογος στο σχολείο”, στο οποίο συνεργάζονται ευρωπαίοι εταίροι από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ των οποίων και τα Πανεπιστήμια Erasmushogeschool (Βέλγιο) και University of Nicosia (Κύπρος).
Στόχοι του προγράμματος είναι η υλοποίηση ενός διαδικτυακού προγράμματος κατάρτισης για Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς ώστε να ενισχύσει τις δεξιότητες διαλόγου για να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις στο σχολείο.
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα ΕΔΩ

Η Θεολογία στη Βικιπαίδεια

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ο συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος του Συλλόγου Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας Δρ Χρήστος Νάσιος παρουσίασε διαδικτυακά το θέμα «Η Θεολογία στη Βικιπαίδεια». Ταυτόχρονα αναγγέλθηκε η λειτουργία του Wiki Club εντός του Εργαστηρίου με σκοπό την ενίσχυση και καθοδήγηση όσων ενδιαφέρονται να συγγράψουν ή να εμπλουτίσουν λήμματα θεολογικού περιεχομένου στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.
Δείτε την εκδήλωση:

The Theology of Returning: An Interfaith Discussion on the Holidays of Easter and Passover

Με μεγάλη επιτυχία το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Combat Antisemitism Movement, το παγκόσμιο δίκτυο για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 στο πλαίσιο της συνεργασίας τους συνδιοργάνωσαν διαδικτυακό διάλογο στην αγγλική με θέμα «The theology of returning – Η Θεολογία της επιστροφής», όπως αυτή σχετίζεται με το νόημα και τη σημασία του εορτασμού του ορθόδοξου χριστιανικού Πάσχα και του ιουδαϊκού Πέσαχ.
Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις απόψεις τους και συζήτησαν για τις κοινές αναφορές του Πάσχα και του Πέσαχ καθώς επίσης και για την εορτή της Πεντηκοστής και του Σαβουόθ.
Ομιλητές ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, ο Ραββίνος Αθηνών Gabriel Negrin, ο Ραββίνος Jeffrey Salkin του Temple Israel στη Φλόριντα, ο Ραββίνος Daniel Polish του Congregation Shir Chadash στη Νέα Υόρκη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί στην εκδήλωση και απέστειλε την ομιλία του με τίτλο: «The Christian Easter- The meaning of the feast. Το Χριστιανικό Πάσχα η σημασία της εορτής», την οποία ανέγνωσε ο κ. Σέργιος Βοΐλας, επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο κ. Χρήστος Νάσιος επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου και η κα Catherine Szkop, CAM Partnerships and Diplomatic Outreach Coordinator.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Faith-Based Leadership in a Turbulent World

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Faith-Based Leadership in a Turbulent World” (2-6 Μαΐου 2022) που οργάνωσε το Fletcher School – Tufts University με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Foreign Affairs Institute. Πέντε ημέρες δημιουργικής επιμόρφωσης παρήγαγαν ως αποτέλεσμα νέες συνεργασίες, νέους σχεδιασμούς αλλά και την ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας. Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Διορθοδόξου Κέντρου κα Καλλιόπη Μαυραγκά και κ. Σέργιος Βοΐλας έλαβαν μέρος ως επιστημονική ομάδα για τον οργανισμό.
Επίσης οι εκπρόσωποι του Διορθοδόξου Κέντρου παραβρέθηκαν στην υποδοχή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα “Faith-based Leadership in a Turbulent World”, από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα στο Archaeological Institute of America στην Αθήνα.