Το Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου

Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα είχε, στις 10 Μαΐου 2024, η επιστημονική ομάδα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.
Η ομάδα αποτελούμενη από τους: κα Καλλιόπη Μαυραγκά, κ. Χρήστο Νάσιο και κ. Σέργιο Βοΐλα, αφού μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για τις δράσεις του Κέντρου στο πλαίσιο της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Επίσης, τα στελέχη του Κέντρου ενημέρωσαν τον Σεβασμιώτατο Άγιο Βελγίου για τη δεκαετή και πλέον προσφορά του Διορθοδόξου Κέντρου στον άξονα των εκπαιδευτικών δράσεων, ενώ αρμοδίως ανακοίνωσαν τη συμμετοχή του Διορθοδόξου Κέντρου σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχετικά με τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη των Αβραμιαίων θρησκειών μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθως, συζητήθηκε η προοπτική και η συμμετοχή του Διορθοδόξου Κέντρου στην «Επιτροπή των Αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει» (CROCEU), Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου.
Τέλος, η αντιπροσωπεία του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε την ευλογία να συζητήσει με τον Σεβασμιώτατο κ. Αθηναγόρα για την ιστορική μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες και να ξεναγηθεί στους χώρους της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου και στην ενορία της Αγίας Μαρίνας. Στη συνάντηση παρευρέθη επίσης ο Αρχιμανδρίτης π. Αιμιλιανός Χατζηβασιλείου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Εράσμους Βρυξελλών – Erasmus University College.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος οργάνωσε επιμορφωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες για 25 Έλληνες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Erasmus Βρυξελλών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Democratic Dialogue At Schools – DD@S – Ο Δημοκρατικός Διάλογος στα σχολεία» στον άξονα δράσεων ERASMUS+ ΚΑ2 Έρευνα και Καινοτομία, 7 έως και 9 Μαΐου 2024. Οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων Διευθυντές σχολείων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων συμμετείχαν διά ζώσης στο πρόγραμμα για τον δημοκρατικό διάλογο στις σχολικές κοινότητες και έλαβαν μέρος σε ειδική επιμόρφωση στο Πανεπιστήμιο Erasmus Βρυξελλών. Το πρόγραμμα στο εν λόγω πανεπιστημιακό ίδρυμα περιελάμβανε εργαστήρια με διαφορετικές θεματικές, καθώς και επιμορφωτικές επισκέψεις σε οργανισμούς, Ναούς και σημεία ανάλογου ενδιαφέροντος. Η επιστημονική ομάδα του Διορθοδόξου Κέντρου, αποτελούμενη από τους: Δρ. Χρήστο Νάσιο, κα Καλλιόπη Μαυραγκά και κ. Σέργιο Βοΐλα ήταν υπεύθυνη για το εργαστήριο σχετικά με το ζήτημα της θέσης της θρησκείας στο σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο συντονίζοντας εκπαιδευτικούς και φοιτητές, Έλληνες και ξένους, στην ομαδοσυνεργατική προσέγγιση του θέματος. Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και στην ιστοσελίδα του Διορθοδόξου Κέντρου.