«Τρόπος του λέγειν»: μαθητικό συνέδριο του Διορθοδόξου Κέντρου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο-Λύκειο «Ώθηση»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο μαθητικό συνέδριο που διοργάνωσε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γυμνάσιο – Λύκειο «Ώθηση» υπό τον τίτλο «Tρόπος του λέγειν…», οι νέοι και οι νέες απέναντι στον μισαλλόδοξο λόγο και τη ρητορική του μίσους, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.
Μαθήτριες και μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους συναντήθηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο και συνομίλησαν για το φαινόμενο της ρητορικής του μίσους, τα αίτια και τις εκφάνσεις του, και με πνεύμα συνεργασίας αναζήτησαν τρόπους αντιμετώπισής του.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΓΕΛ ΩΘΗΣΗ, 2ο ΓΕΛ Κορωπίου, 2ο Γυμνάσιο Μεγάρων, 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας, ΓΕΛ Πεντέλης, 5ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, 3ο Γυμνάσιο Ιλίου, Γυμνάσιο Ώθηση, ενώ μέσω διαδικτύου συμμετείχε το ελληνορθόδοξο σχολείο του Αποστόλου Πέτρου Νέας Υόρκης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – St. Peter the Apostle Greek Orthodox Church Greek School, Bronx, NY.
Παρέμβαση – ομιλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποίησε από το Φανάρι ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Μ.τ.Χ.Ε και Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.
Ειδική εισήγηση-εργαστήριο για τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των μαθητών πραγματοποίησε η κα Ολυμπία Μαρία Ποντίκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν: ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, ο κ. Ανδρέας Μαρίνος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η κα Σοφία Κατσαούνη, Διεθύντρια Γυμνασίου «Ώθηση» και ο κ. Στάικος Δέδες, Διευθυντής Λυκείου «Ώθηση».
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Δρ. Χρήστο Νάσιο, επιστημονικό συνεργάτη Διορθοδόξου Κέντρου, υποψ. Δρ. Ελένη Κατσάρα-θεολόγος και Χριστίνα Μπορομπόκα-φιλόλογος, καθηγήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου «Ώθηση». Στόχος του Διορθοδόξου Κέντρου είναι εφεξής ο «Τρόπος του λέγειν» ως μαθητικό συνέδριο να πραγματοποιείται ετησίως με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου, ώστε να δίνεται βήμα στις μαθήτριες και τους μαθητές ελληνικών σχολείων εντός και εκτός συνόρων να προβάλλουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η τοπική πιλοτική εφαρμογή στην Αθήνα με μαθητές επιπέδου L2 του προγράμματος «ALL IN!» ERASMUS+ project, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Το πρόγραμμα της ΜΚΟ «Αποστολή» δίνει στους μετανάστες που ζουν στην Αθήνα -ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα και με τον ελληνικό πολιτισμό, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα οργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «ALL IN!» Erasmus+ project. Η κ. Αγγέλα Μεταλληνού και ο κ. Γιάννης Κοτσανάς μοιράστηκαν με τους μαθητές εμπειρίες, τεχνικές και μεθόδους εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Το Διορθόδοξο Κέντρο στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – πρόγραμμα PARTES.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 στα κεντρικά γραφεία του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδική συνάντηση με θέμα «Δίαυλοι διαθρησκειακής επικοινωνίας στην Ελλάδα» στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES σχετικά με την προστασία χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος από επιθέσεις ή βανδαλισμούς. Ο Μόνιμος Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Σέργιος Βοΐλας, παρουσίασε τη δεκαετή δράση και τις πρωτοβουλίες του Διορθοδόξου Κέντρου πάνω στα θέματα αυτά και έκανε ειδική εισήγηση ως μέλος του Interreligious Experts’ Committee του ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES. Στη συνάντηση μίλησαν ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Νικόλαος Γερασιμίδης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, η κ. Ανδριανή Ρετζέπη, η οποία παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PARTES, oι Καθηγητές κ. Νίκος Μαγγιώρος και κ. Αγγελική Ζιάκα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης κ. Ραχμή Μπασιά, ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Νικόλαος Λαλαζήσης παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SPIRIT. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα των απειλών εναντίων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και σχετικά με την προστασία των χώρων λατρείας, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός διαθρησκευτικού συμβουλίου στην πόλη των Αθηνών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο κ. Θανάσης Χειμωνάς, Αντιδήμαρχος κοινωνικής ένταξης μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών στην Αθήνα κ. Θεόδωρος Κοντίδης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, , ο Πρεσβύτερος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθήνας κ. Δημήτριος Μπούκης, η κ. Καλλιόπη Μαυραγκά εκ του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής. Επιπλέον, παραβρέθηκαν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων.