Το Διορθόδοξο Κέντρο στο European Practitioners Network Against Antisemitism (EPNA)

Πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, 17 έως 19 Απριλίου 2024 το επιμορφωτικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκoύ Δικτύου Διακεκριμένων Ειδικών κατά του Αντισημιτισμού – The European Practitioners Network against Antisemitism (EPNA), το οποίο αποτελεί φορέα που περιλαμβάνει οργανισμούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πέραν αυτής, και τελεί υπό την αιγίδα και εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το θέμα του εργαστηρίου ήταν: «Αντισημιτισμός: Άρνηση, Διαστρέβλωση, Συγκάλυψη». Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετέχει κατόπιν ειδικής προσκλήσεως ως ο μοναδικός εκπρόσωπος από τη χώρα μας. Το Διορθόδοξο Κέντρο εκπροσώπησε ο κ. Σέργιος Βοΐλας.

Διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος SOPHIE

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος το Σάββατο 13 Απριλίου το διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος SOPHIE, στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο είναι ένας εκ των εταίρων. Το πρόγραμμα αφορά στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και στην ενίσχυση της διαδικτυακής μάθησης με εφαρμογή καινοτόμων βιωματικών μεθόδων και θεατροπαιδαγωγικών τεχνικών για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών/μαθητριών και γονέων.
Οι εταίροι από τη Σλοβενία, Ιταλία και Ισπανία παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου και τα πορίσματα από την πιλοτική εκπαιδευτική διαδικασία που αντίστοιχα διεξήχθη στις χώρες τους. Στη συνέχεια, ειδικοί ομιλητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και σχετικά επίσης με την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Επίσημης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Σακιώτης και ακολούθως μίλησαν εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αξιωματικός κ. Γεώργιος Νάκος από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η κα Ναταλία Μανανά, Ψυχολόγος εκ μέρους του Cyber Security International Institute (CSII) και ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Σταυρόπουλος από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου Δρ. Χρήστος Νάσιος παρουσίασε τη συμβολή του Κέντρου στην υλοποίηση του προγράμματος. Την ευθύνη του συνεδρίου είχε ο οργανισμός Symplexis, ο οποίος είναι και εταίρος του έργου.
Πληροφορίες για το έργο και για το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε μπορείτε να βρείτε εδώ:

“Ασφαλής και συμπεριληπτική διαδικτυακή μάθηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση”

Tο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο οργανισμός Σύμπλεξις (Symplexis), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Sophie Project “Ασφαλής και συμπεριληπτική διαδικτυακή μάθηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, διοργανώνουν διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το
Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 9:30 π.μ. – 2:00 μ.μ.
στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ) Interorthodox Centre, Ιερά Μονή Πεντέλης, Π. Πεντέλη
Το Sophie Project έχει ως στόχο την προώθηση της συμπεριληπτικής μάθησης και της ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου με σκοπό την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης των σπουδών, εμπλέκοντας ενεργά μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς μέσω καινοτόμων βιωματικών μεθόδων.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα του έργου και επιπλέον θα υπάρξουν ομιλίες και εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων για τα θέματα του διαδικτύου και είναι ανοικτό σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, γονείς και μαθητές, μαθήτριες.
Εγγραφές: ΕΔΩ
Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν, η γλώσσα εργασιών είναι τα Αγγλικά, ενώ θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
9.30 – 10.00
Registrations
10.00 – 10.15 Welcome by the organizers (Symplexis, Greece & Interorthodox Centre of the Church of
Greece) & the SOPHIE coordinator (La XIXA, Spain)
10.15 – 10.30 Greetings by the Representation of the European Commission in Greece
Ioannis Sakiotis, Head of Media & Policy Analysis

10.30 – 12.00 The SOPHIE Erasmus+ Project

Presentation of the SOPHIE results (La XIXA)
• Sophie Handbook for Teachers
• Sophie Card Game for Families
• Sophie Infographic: Online Security and Cyberbullying: Tips for Families

Experiences & Good practices (All SOPHIE partners)

La XIXA and Escola L’ Esperança (Spain), Symplexis and the Interorthodox Centre of the Church of Greece (Greece), CESIE and Istituto Comprensivo Statale Cassarà-Guida (Italy), Inter-kulturo and Os Rudolfa Maistra Sentilj (Slovenia).
12.00 – 12.30 Coffee break
Guest speakers
12.30 – 12.50 Dr Georgios A. Nakos, Police Major, Psychologist
Hellenic Police, Cyber Crime Division

“Online hazards and minor’s delinquency on today’s era. Coping mechanisms and strategies for parents”
12.50 – 13.10 Maria – Natalia Manana, Psychologist & Psychotherapist (CBT), CSIi Research Associate
Cyber Security International Institute (CSIi)

“How to Browse the Internet Safely”
13.10 – 13.30 Vassileios Stavropoulos, Language & Literature Professor
Varvakeio Model Gymnasium

“Online learning communities in school education: Effectiveness and Perspectives”
13.30 – 13.45 Marine Masson, Project Manager, La Xixa, Spain
La XIXA

“Using theatrical techniques to foster inclusive and safe learning among the school community. Methodologies and experiences of La Xixa”
13.45-14.00 Closing remarks – Evaluation by participants

Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ