«Αποστόλων Ομότροποι», συζήτηση για τους Τρείς Ιεράρχες

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την Εορτή των Προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Αγίων Τριών Ιεραρχών διοργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, υπό τον τίτλο «Αποστόλων Ομότροποι», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, στις 18:00.

Η συζήτηση κινήθηκε στους εξής θεματικούς κύκλους: «Ποια η σημασία της εορτής σήμερα; Είναι η σύναξη μήνυμα καταλλαγής; Μπορεί η γνώση να εκφράσει το χριστιανικό ιδεώδες; Είναι η επιστήμη χριστιανική;»
Συζήτησαν οι:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου.
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρίσταρχος Γκρέκας, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Λεβέντης
Συντόνισε ο κ. Σέργιος Βοΐλας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου
Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά από την σελίδα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Facebook και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.
Δείτε τη συζήτηση

Μνήμη Αγίου Φωτίου, συνάντηση εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών

Με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου και υπό την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών από Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, Ιερές Μονές και ακαδημαϊκά ιδρύματα τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτή της Μυριοβίβλου, θα συναντηθούν διαδικτυακά την ημέρα της εορτής του Αγίου. Σκοπός της πρώτης αυτής επικοινωνίας είναι η στενότερη συνεργασία των ειδικών αυτών βιβλιοθηκών με τη δημιουργία ενός αντίστοιχου δικτύου. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το μνημόνιο αυτό προσβλέπει στη δημιουργική συνεργασία των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και αναγκών τους σε όλα τα επίπεδα. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις βιβλιοθήκες: Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπού, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μπορούν να απευθυνθούν: 2108037643 & library@intero.gr

Η εξερεύνηση της Μνήμης

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το Σημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση την Ελλάδα οργάνωσαν Εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 19:00 με θέμα:
Η εξερεύνηση της Μνήμης, μιλώντας για το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο: Διαθεματικές προσεγγίσεις. Οι ομιλητές : Χρήστος Νάσιος, εκπαιδευτικός, δρ. Θεολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του Διορθόδοξου Κέντρου Εκκλησίας της Ελλάδος, Βασιλική Σακκά, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, Βάσια Τσάμη, διδάσκουσα κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασαν την πορεία και την εξέλιξη της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος στο ελληνικό σχολείο καθώς και τις προτάσεις τους για εκπαιδευτικό υλικό.
Συντόνισε ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Δείτε το βίντεο της συζήτησης.