“Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί” στο συνέδριο της Θεολογικής Σχολής

Εργαστήριο με τίτλο “Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί” από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συντονιστές την Καλλιόπη Μαυραγκά, τον Δρ. Χρήστο Νάσιο και τον Σέργιο Βοΐλα πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024 στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τίτλο “Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα, προκλήσεις & προοπτικές”. Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο συνέδριο της Θεολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1976 και μπορείτε να δείτε υλικό από ΕΔΩ
Το εργαστήριο εστίασε στη συνεννόηση και στη συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, στην οικοδόμηση γεφυρών επικοινωνίας και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, του διαλόγου και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν να ενδυναμώσει τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των κοινοτήτων με τις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και την προώθηση της ανεκτικότητας στις αντίστοιχες κοινότητές τους. Με την υιοθέτηση μιας προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη την θρησκευτική πίστη και την ευαισθητοποίηση σε θέματα θρησκείας των μελών των κοινοτήτων, το εργαστήριο επιδίωξε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τον διαθρησκευτικό διάλογο, την κατανόηση και τη συνεργασία.

Παρουσίαση του project Inter Mu-Se

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο, « Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί ». Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, του διαλόγου και της τοπικής κοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τίτλο “Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα, προκλήσεις & προοπτικές” η Δρ. Μαρία Μενεγάκη εκ μέρους της Symplexis παρουσίασε το project Inter Mu-Se στο οποίο το Διορθόδοξο Κέντρο συμμετέχει ως εταίρος. Δείτε το έργο ΕΔΩ

“Why word matter: an interreligious perspective to combating hate speech”

Εκδήλωση με θέμα: “Why word matter: an interreligious perspective to combating hate speech” Πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 19 Νοεμβρίου 2024. Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής κ. Lukas Mandl με την υποστήριξη του KAICIID και του European Council of Religious Leaders-ECRL. Ομιλητές ήταν οι: Πρέσβης Antonio de Almeida-Ribeiro, Deputy Secretary General of KAICIID, Ms. Antonella Sberna, Vice President of the European Parliament responsible for the implementation of Article 17 TFEU, Ms. Katharina von Schnurbein, Coordinator on combating Antisemitism and fostering Jewish life, European Commission. Επίσης παρουσιάσεις πραγματοποίησαν οι: Mr. Vincent Depaigne, Coordinator for the dialogue between the European Commission and churches, religious associations or communities as well as philosophical and non confessional organisations, Rabbi Schlomo Hofmeister, Board member of the European Muslim-Jewish Leadership Council-MJCL, Ms. Amina Baghajati, Board Member of the Muslim-Jewish Leaders Majlis (EuLeMa) and member of the MJLC and Mr. Alexandre Guessel, Special Representative of the Secretary General on Antisemitic, Anti-Muslim and other forms of religious intolerance and hate crimes, Council of Europe. Τον συντονισμό είχε η Ms. Teresa Albano, senior Programme Manager, Europe Region Programme, KAICIID. Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο κ. Σέργιος Βοΐλας.

Παραπληροφόρηση και Αντισημιτισμός στον ψηφιακό κόσμο

Στο Βελιγράδι 13 έως 15 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο του European Practitioners Network Against Antisemitism – EPNA με θέμα: Exploring Antisemitism and Disiformation in the Digital Space. Στις 14 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι και στο πλαίσιο του εργαστηρίου, έλαβε χώρα εκδήλωση με επίσημη προσκεκλημένη την Katharina von Schnurbein, Συντονιστή Επίτροπο της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του Aντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής και συνομιλητές τους: Brankica Janković Επίτροπο Ισότητας, Σερβία, Miško Stanišić, Terraforming, Serbia, Jonas Fegert, House of Participation, Research Center on Information Technology, Germany, Friedrich Enders, Tik Tok, Germany. Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο μοναδικός οργανισμός που συμμετέχει από τη χώρα μας. Ο κ. Σέργιος Βοΐλας εκπροσώπησε το Διορθόδοξο Κέντρου στο εργαστήριο και στην εκδήλωση.