Μαθήτριες και μαθητές από τα ελληνικά σχολεία της διασποράς τιμούν την ιστορική μνήμη μέσα από τα μάτια και τις καρδιές των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς, των φιλελλήνων του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που με τη φροντίδα των άξιων δασκάλων τους προσέγγισαν ένα τόσο σημαντικό για τον Ελληνισμό θέμα.
Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συντόνισε την όλη προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν μέσω διαδικτύου τα εξής σχολεία: Αρσάκεια Σχολεία Αθηνών, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ψυχικού, Ελληνικό Σχολείο Addis Ababa, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Bielefeld, Ημερήσιο Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού Brooklyn NY, Ελληνικό Σχολείο «Αθηναγόρας» Buenos Aires, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Düsseldorf, Ελεύθερο Ελληνικό Σχολείο Freiburg, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Grenoble, 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων, Ελληνικό Σχολείο Nice – Côte d’Azur – Monaco, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Strasbourg.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄και ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων που έχουν λάβει μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις, να εντρυφήσουν δημιουργικά στην παλιγγενεσία του 1821, να εμπνευστούν από τις αξίες του Αγώνα, να εκφραστούν μέσω της τέχνης και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αναδεικνύοντας το 1821 ως ενοποιό παράγοντα του απανταχού Ελληνισμού. Το αποτέλεσμα των παιδιών και των δασκάλων αποτυπώθηκε με συγκινητικές προσπάθειες άξιες θαυμασμού και επαίνων.
Την εκδήλωση συντόνισαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Διορθοδόξου Κέντρου, κ. Σέργιος Βοΐλας και κ. Χρήστος Νάσιος.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης ΕΔΩ
Β’ συνάντηση εργασίας του δικτύου εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών
Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησε τη Β΄ διαδικτυακή συνάντηση εργασίας εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021. Συμμετείχαν εκπρόσωποι βιβλιοθηκών από Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, εκκλησιαστικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος και ανέγνωσε το σχετικό μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. (Δείτε τα βίντεο ΕΔΩ)
Ακολούθως, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εργασίας. Η α΄ομάδα, με συντονίστρια την κ. Ειρήνη Γρυπαίου, ασχολήθηκε με θέματα, που αφορούν στις κύριες βιβλιοθηκονομικές εργασίες, την περιγραφική καταλογογράφηση, την ταξινόμηση και τη θεματική ευρετηρίαση. Αρχικά, η εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Δήμητρα Χιώτη παρουσίασε βιβλιοθηκονομικά εργαλεία χρήσιμα στην επεξεργασία του υλικού και ανέδειξε προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την επεξεργασία του υλικού.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έκαναν αντίστοιχες επισημάνσεις και αναφέρθηκαν σε ελλείψεις, όπως π.χ. σε υλικοτεχνικές υποδομές και ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα βιβλιοθηκών. Ακόμη, έγινε συζήτηση για την κακή γνώση των κανόνων καταλογογράφησης, τους περιορισμούς των ταξινομικών συστημάτων σε θέματα πιο συμβατά με την Ορθοδοξία, για λάθη στις καθιερώσεις θεματικών επικεφαλίδων και όρων, για ορθογραφικά λάθη στις εγγραφές. Επιπλέον θέματα όπως η άγνοια των λιγότερο δημοφιλών ξένων γλωσσών δυσχεραίνουν το έργο των υπευθύνων και αλλοιώνουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης των βιβλιοθηκών με εξειδικευμένο προσωπικό και η ανεπάρκεια οικονομικών πόρων για την κάλυψη αναγκών.
Τέλος, οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για εργαλεία που έχουν αναπτύξει προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο τους, κυρίως ως προς την ταξινόμηση και τις καθιερώσεις θεμάτων.
Η β΄ ομάδα εργασίας, με συντονιστή τον κ. Χρήστο Νάσιο, κάλυψε τα θέματα της συντήρησης, ψηφιοποίησης, εκπαίδευσης και καταγραφής προβλημάτων. Ο κ. Ιωάννης Μουντογιαννάκης από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης περιέγραψε λεπτομερώς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψηφιοποίηση της συλλογής του φορέα του και τις διαδικτυακές δράσεις που διοργανώνονται. Στη συνέχεια, τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα που αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα, στη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων για την ψηφιοποίηση, στα βασικά ζητήματα της οργάνωσης των βιβλιοθηκών, στην ανάγκη στελέχωσης των βιβλιοθηκών με βιβλιοθηκονόμους, στη χρηματοδότηση, στη σωστή διατήρηση του υλικού, στην εκπαίδευση για την ψηφιακή βιβλιοθήκη, στην επικοινωνία των βιβλιοθηκών, στην χαρτογράφηση των βιβλιοθηκών, στην ανάγκη ανάπτυξης τεχνολογικών υποδομών, στην τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών των διεθνών προτύπων και στα προσωπικά δεδομένα.
Για μια ακόμη φορά δηλώθηκε η σημασία της ύπαρξης αυτού του δικτύου συνεργασίας των εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών και η χρησιμότητά του στην από κοινού αντιμετώπιση των επαγγελματικών προκλήσεων.
Πρόσκληση προς τα μέλη του Δικτύου να συμμετέχουν στην προσυνεδριακή εκδήλωση για τα ειδικά δίκτυα βιβλιοθηκών στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών τον Οκτώβριο του 2021 απηύθυνε ο κ. Γιάννης Τσάκωνας, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Σέργιος Βοΐλας.
Η συνάντηση έκλεισε με ανακοινώσεις για επόμενες δράσεις του Δικτύου.