Μαθήτριες και μαθητές από τα ελληνικά σχολεία της διασποράς τιμούν την ιστορική μνήμη μέσα από τα μάτια και τις καρδιές των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς, των φιλελλήνων του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που με τη φροντίδα των άξιων δασκάλων τους προσέγγισαν ένα τόσο σημαντικό για τον Ελληνισμό θέμα.
Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συντόνισε την όλη προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν μέσω διαδικτύου τα εξής σχολεία: Αρσάκεια Σχολεία Αθηνών, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ψυχικού, Ελληνικό Σχολείο Addis Ababa, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Bielefeld, Ημερήσιο Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού Brooklyn NY, Ελληνικό Σχολείο «Αθηναγόρας» Buenos Aires, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Düsseldorf, Ελεύθερο Ελληνικό Σχολείο Freiburg, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Grenoble, 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων, Ελληνικό Σχολείο Nice – Côte d’Azur – Monaco, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Strasbourg.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄και ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων που έχουν λάβει μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις, να εντρυφήσουν δημιουργικά στην παλιγγενεσία του 1821, να εμπνευστούν από τις αξίες του Αγώνα, να εκφραστούν μέσω της τέχνης και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αναδεικνύοντας το 1821 ως ενοποιό παράγοντα του απανταχού Ελληνισμού. Το αποτέλεσμα των παιδιών και των δασκάλων αποτυπώθηκε με συγκινητικές προσπάθειες άξιες θαυμασμού και επαίνων.
Την εκδήλωση συντόνισαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Διορθοδόξου Κέντρου, κ. Σέργιος Βοΐλας και κ. Χρήστος Νάσιος.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης ΕΔΩ