Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο μαθητικό συνέδριο που διοργάνωσε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γυμνάσιο – Λύκειο «Ώθηση» υπό τον τίτλο «Tρόπος του λέγειν…», οι νέοι και οι νέες απέναντι στον μισαλλόδοξο λόγο και τη ρητορική του μίσους, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.
Μαθήτριες και μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους συναντήθηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο και συνομίλησαν για το φαινόμενο της ρητορικής του μίσους, τα αίτια και τις εκφάνσεις του, και με πνεύμα συνεργασίας αναζήτησαν τρόπους αντιμετώπισής του.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΓΕΛ ΩΘΗΣΗ, 2ο ΓΕΛ Κορωπίου, 2ο Γυμνάσιο Μεγάρων, 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας, ΓΕΛ Πεντέλης, 5ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, 3ο Γυμνάσιο Ιλίου, Γυμνάσιο Ώθηση, ενώ μέσω διαδικτύου συμμετείχε το ελληνορθόδοξο σχολείο του Αποστόλου Πέτρου Νέας Υόρκης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – St. Peter the Apostle Greek Orthodox Church Greek School, Bronx, NY.
Παρέμβαση – ομιλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποίησε από το Φανάρι ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Μ.τ.Χ.Ε και Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.
Ειδική εισήγηση-εργαστήριο για τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των μαθητών πραγματοποίησε η κα Ολυμπία Μαρία Ποντίκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν: ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, ο κ. Ανδρέας Μαρίνος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η κα Σοφία Κατσαούνη, Διεθύντρια Γυμνασίου «Ώθηση» και ο κ. Στάικος Δέδες, Διευθυντής Λυκείου «Ώθηση».
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Δρ. Χρήστο Νάσιο, επιστημονικό συνεργάτη Διορθοδόξου Κέντρου, υποψ. Δρ. Ελένη Κατσάρα-θεολόγος και Χριστίνα Μπορομπόκα-φιλόλογος, καθηγήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου «Ώθηση». Στόχος του Διορθοδόξου Κέντρου είναι εφεξής ο «Τρόπος του λέγειν» ως μαθητικό συνέδριο να πραγματοποιείται ετησίως με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου, ώστε να δίνεται βήμα στις μαθήτριες και τους μαθητές ελληνικών σχολείων εντός και εκτός συνόρων να προβάλλουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας.