Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 2η Διεθνής Διάσκεψη Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» – 2nd Athens International Conference on ‘‘Religious and Cultural Pluralism and Peaceful Coexistence in the Middle East’’, 30 & 31 Οκτωβρίου 2017.
Στην δεύτερη αυτή διάσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Στη 2η διάσκεψη συμμετείχε και ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης καθώς και ο μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου κ. Σέργιος Βοΐλας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν: Ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, με ιδιαίτερη προσοχή στην επανένταξη των προσφύγων-μεταναστών ή και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, στις χώρες – περιοχές προέλευσής τους. Επίσης τονίστηκε ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης και των θρησκευτικών ηγετών στην προώθηση του θρησκευτικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή.