Το European Council of Religious Leaders πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή του στο Βερολίνο από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα: «Η θρησκεία ως διαχωριστικός ή ως συνδετικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κοινότητες;» – «Religion as a Divider or Connector in European Societies and Communities?». Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Dietrich Bonhoeffer Haus, που πήρε το όνομά του από τον διακεκριμένο πάστορα και θεολόγο Dietrich Bonhoeffer που πλήρωσε το υπέρτατο τίμημα -εκτελέστηκε από τους Ναζί, επειδή αρνήθηκε να συμβιβαστεί με το ναζιστικό καθεστώς, μένοντας πιστός στις ηθικές του αρχές, στην θρησκεία, και στις χριστιανικές του πεποιθήσεις.
Μόνιμο μέλος του εν λόγω Συμβουλίου ECRL αποτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την φετινή χρονιά, κύριο μέλημα συνάντησης του ECRL, ήταν η ολοένα αυξανόμενη πόλωση και οι διαιρέσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες – κοινότητες, καθώς και το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι θρησκευτικοί και οι διαθρησκευτικοί φορείς ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της κοινωνικής αρμονίας σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Το ECRL καταδίκασε σθεναρά τη Χαμάς και κάθε τρομοκρατική ενέργεια που αφαιρεί ζωές αθώων ανθρώπων. Δήλωσε την αλληλεγγύη του για όλα τα αθώα θύματα της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης, τόσο από την πλευρά των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Παράλληλα, έκανε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και άμεση κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους που υποφέρουν.
Ταυτόχρονα, εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η υποστήριξη του Συμβουλίου ECRL προς τον ουκρανικό λαό και στην αντίσταση στη ρωσική εισβολή, ενώ αποφάσισε τη συνέχιση της ενθάρρυνσης προς τους θρησκευτικούς παράγοντες σε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν την πλήρη απομάκρυνση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη και τη δημιουργία ενός βιώσιμου οδικού χάρτη για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση.
Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης κ. Σέργιος Βοΐλας.