Πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 3 και 4 Ιουλίου 2024 το ειδικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PARTES. Το πρόγραμμα PARTES προτείνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πρόληψης σχετικά με την προστασία των χώρων λατρείας, το οποίο βασίζεται στην καταγραφή περιστατικών και σε αντίστοιχα στοιχεία, είναι συμπεριληπτικό και έχει ευρεία συμμετοχή.
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής ειδικών, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Σέργιος Βοΐλας.
Η συμμετοχή του επικεντρώθηκε στην προστασία των ευαίσθητων θρησκευτικών δεδομένων, τονίζοντας την τρωτότητα των προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις νομικές απαιτήσεις βάσει του GDPR της Ε.Ε.
Μία από τις σημαντικότερες συνεδρίες του εργαστηρίου αφορούσε στις προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις επιπτώσεις για τους χώρους λατρείας. Στη συνεδρία αυτή, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τον μετριασμό τέτοιου είδους απειλών για τους χώρους λατρείας. Επίσης, καλύφθηκαν θέματα όπως: οι συνεργασίες με επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας, η διασφάλιση των διαδικτυακών επικοινωνιών και των ασφαλών οικονομικών συναλλαγών. Μέσω της από κοινού συζήτησης βέλτιστων πρακτικών και πρωτοκόλλων, στόχος ήταν να καταδειχθεί πώς μπορούν να μειωθούν οι εν λόγω κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας.
Επιπλέον, αυτό το διαδραστικό εργαστήριο έδωσε έμφαση στην καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους χώρους λατρείας, με έμφαση στον μετριασμό των διαδικτυακών απειλών. Η συνεδρία αυτή στόχευσε στο να εξοπλιστούν οι συμμετέχοντες με στρατηγικές για την προστασία της διαδικτυακής τους παρουσίας και την αποτελεσματική διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των κοινοτήτων τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η τελευταία συνεδρία του εργαστηρίου περιλάμβανε ασκήσεις με βάση ποικίλα σενάρια. Σε αυτή τη συνεδρία, τέθηκε σε εφαρμογή η αποκτηθείσα γνώση από την πρώτη ημέρα, με την επεξεργασία διαφόρων σεναρίων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και τη συζήτηση πρακτικών λύσεων.
Το εργαστήριο του προγράμματος PARTES αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της προστασίας των χώρων λατρείας και την ευαισθητοποίηση των θρησκευτικών κοινοτήτων και των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών οργανισμών ως προς την ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών και προσωπικών τους δεδομένων, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεργασίας για την καλύτερη κατά το δυνατό εξεύρεση λύσεων στα ολοένα ανακύπτοντα ζητήματα ασφαλείας.