ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς το οποίο θα υλοποιήσει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το σχολικό έτος 2018-2019 με τίτλο:
«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον»
Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι να αξιοποιήσουν οι συμμετέχοντες την ιστορική γνώση για να βοηθήσουν τους μαθητές τους να διαμορφώσουν στάσεις ζωής και αξίες που θα απορρίπτουν τις ιδεολογίες μίσους και της βία και θα ενδυναμώσουν τη θέλησή τους να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μίας κοινωνίας που θα βασίζεται στο δίκαιο, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και στην αποδοχή της ετερότητας.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σάββατο 3/11/18: Σεμινάριο στο Διορθόδοξο Κέντρο.
Κεντρικές θεματικές ενότητες: 1. Γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου και Ολοκαύτωμα, 2. Η διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, 3. Χριστιανοί και Εβραίοι στον Ελλαδικό χώρο, 4. Διδάσκοντας για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα 5. Workshop: Εκπόνηση διδακτικών σεναρίων

Σάββατο 10/11/18: Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Συναγωγή Αθηνών. Ειδική ξενάγηση και συζήτηση με τον σοφολ. ραββίνο κ. Γκάμπριελ Νεγρίν επικεντρωμένη στη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και του τραύματος από τη νέα γενιά των Ελλήνων Εβραίων.
Τρίτη 13/11/18: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Ειδική ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείου, ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου.
Σάββατο 17/11/18: Εκπαιδευτικές επισκέψεις:
•  Ιερά Μονή Οσίου Λουκά
• Ορχομενός: επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπού, η θρησκευτική πίστη ως παράγοντας αποτροπής μίας σφαγής
Αρχές Φεβρουαρίου 2019: ενδιάμεση συνάντηση εργασίας στο Διορθόδοξο Κέντρο
Μάιος 2019: Τελική Ημερίδα δημόσιας παρουσίασης και προβολής των εκπαιδευτικών δράσεων τις οποίες υλοποίησαν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους στο πλαίσιο του προγράμματος.
(Η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και στον Ορχομενό, όπως και τα γεύματα εργασίας καλύπτονται από το πρόγραμμα)
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να υλοποιηθούν και επιπλέον δράσεις με προαιρετική συμμετοχή, όπως συνάντηση με επιζώντες της σφαγής του Διστόμου, συναντήσεις διαθρησκειακού διαλόγου κ.α.
Για αιτήσεις συμπληρώστε την on line φόρμα εγγραφής :